Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf ODS Petr Fiala o registračních pokladnách: Přinesou zdražování a krach živnostníků

Elektronická evidence tržeb nepřinese nic dobrého, míní šéf ODS Fiala.
Elektronická evidence tržeb nepřinese nic dobrého, míní šéf ODS Fiala.  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: Marcel Mihalik, ljš - 
8. dubna 2015
05:00

Registrační pokladny zkomplikují živnostníkům život a zákazníci to zaplatí… To si o novince z Babišova ministerstva financí myslí předseda ODS Petr Fiala (50). Jeho strana ji chce zablokovat obstrukcemi.

Podle Fialy nepřinese Babišův nápad s registračními pokladnami občanům nic dobrého. „Některé podnikatele to bude nutit i k tomu, aby skončili. Pravděpodobně se nám zdraží služby, protože jestliže bude muset živnostník koupit registrační pokladnu, tak ji z něčeho musí zaplatit. Což provozovatelé restaurací už potvrdili, že zdraží takzvaná meníčka. Takže nakonec na to doplatí zase zákazníci,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.

Šéf ODS je přesvědčený, že projekt nebude drahý jen pro samotné živnostníky, ale i pro stát, a tím daňové poplatníky. „Předpokládá to, že bude fungovat nějaký celostátní informační systém. A já jsem byl mnohokrát svědkem toho, že tyto systémy byly extrémně drahé a vlastně vůbec nefungovaly. Takže já jsem v tomto skeptický,“ myslí si.

Nový systém podle ODS přinese potíže a často i krach mnoha malým živnostníkům, ale bude mít i širší dopady. „Třeba venkovská hospoda. V obci není škola, pošta – na to stát nemá – ti lidé odtud dojíždějí za prací. Jediné, co tu je, je malá hospoda. Tam se večer sejdou lidé, pijí pivo, občas si tam někdo donese svoji slivovici. Víceméně je to pro toho provozovatele ztrátové. Teď přijde Sobotkova vláda a řekne: Musíte si pořídit systém, kterým se napojíte na centrální evidenci, na všechno budete dávat účtenku a tu slivovičku si tady už nerozlijete! Tak co se stane? Ta hospoda skončí. A já tam tu hospodu jako pravicový politik chci,“ vysvětluje.

Andrej Babiš chce registračními pokladnami bojovat s šedou ekonomikou a zamezit výdělkům načerno. Fiala ale vidí řešení jinde. „Když budete mít jednoduchý daňový systém a nízké daně, tak se vám nevyplatí to obcházet. Když k vám přijde řemeslník a zeptá se, chcete to na fakturu, nebo ne? Tak většina lidí řekne: jasně, bez faktury. Ale v čem je ten problém? Andrej Babiš říká: Vy všichni jste podvodníci a my dáme vaše peníze do toho, abychom vás mohli kontrolovat. Když to ale celé bude jednoduché a daň nízká, tak daňové podvody prostě nebudou. To je nejjednodušší recept všude ve světě,“ tvrdí.

Koupit, nebo pronajmout

● Elektronickou pokladnu si bude muset pořídit každý podnikatel přiznávající daň z příjmu. Bude si ji také moci se softwarem, napojením na síť a aplikací pronajmout za 500 Kč měsíčně.

● Pokladna bude on-line propojena s finančním úřadem, který každou účtenku vybaví unikátním slosovatelným kódem.

● Systém by měl začít fungovat od roku 2016, kdy si pokladny mají pořídit hospodští a hoteliéři, v červenci 2016 všichni podnikatelé v maloobchodu a velkoobchodu, od ledna 2017 se povinnosti nevyhne většina podnikatelů a živnostníků.

Celý rozhovor s Petrem Fialou čtěte ve středečním tištěném Blesku.

deratizater ( 6. června 2015 09:11 )

Ekonomický diletant Fiala si plete poctivé živnostníky s přiživníky.Kupte si na dovolené u moře kopeček zmrzliny a když vám nevydá zmrzlinář účtenku tak mu odeberou licenci protože okrádá stát na daních.

tgbb. ( 8. dubna 2015 15:11 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

tgbb. ( 8. dubna 2015 15:02 )

My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) - My, zloději, podvodníci a ostatní modrotopácká pakáž stojíme za naším opičákem Obamou. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

tgbb. ( 8. dubna 2015 15:02 )

tgbb. ( 8. dubna 2015 15:00 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) ;-D ;-D My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?) ;-D ;-D

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa