Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš připravuje bič na nepoctivce: Daň pro zbohatlíky?!

Andrej Babiš si chce posvítit na nepoctivce.
Andrej Babiš si chce posvítit na nepoctivce.  (Autor: Foto Blesk - Davdi Malík, ara)
Autor: vlb, ČTK - 
28. července 2014
19:41

Ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (59, ANO) si chce prověřit ty, kteří žijí nad poměry, přestože přiznávají nízké příjmy.

Vznikne by mohla například nová daň zaměřená na nepoctivě získaný majetek, pracovně nazvaná daň ze životního stylu.

„Naše řešení cílí na situaci, kdy si daňový subjekt žije nad poměry, přestože přiznává nízké příjmy. Předpokládá to zavedení prvku životního stylu, popřípadě mapy blahobytu ČR, která rozliší míru blahobytu v závislosti na charakteru jednotlivých regionů,“ píše se v analýze, o které jako první informoval deník Právo. Ministerstvo v ní odkazuje na zkušenosti ze zahraničí, kdy například ve Francii platí lidé paušální daň z bohatství při určitém příjmu. Návrh českých opatření by měl vzniknout během několika měsíců.

Ministerstvo financí považuje za nejlepší v případě prokazování původu majetku a jeho případného zabavení využít zvláštních soudních řízení. Vyplývá to z analýzy, kterou MF předkládá na středeční jednání vlády. Další možností je podle analýzy využít daňového řízení. Na základě varianty, kterou vláda vybere, následně MF připraví návrh zákona, který předloží do připomínkového řízení.

"K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit v principu dvěma základními cestami - soudní nebo daňovou. Přitom není vyloučena i kombinace obou variant," uvádí předkládací materiál. MF preferuje zvláštní soudní řízení, zároveň připouští, že je i v tomto případě klíčové zapojení finanční správy a celníků. Ti by měli získávat údaje, které by ukazovaly na to, že daná osoba má majetek nelegálního původu.

Majetek by se zabavoval

Zvláštní soudní řízení by podle MF umožnilo, aby konfiskace majetku byla využita v případě zjištění, že určitý majetek pochází přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů. Konfiskace by se týkala majetku, u něhož soud shledá určitou pravděpodobnost ohledně nezákonnosti jeho původu. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by tak o zabavení majetku rozhodl nezávislý soud.

V případě tzv. daňového mechanismu by byly zdaněny příjmy z majetku, který naplní zákonem stanovená kritéria. Problémem ale pode úřadu je, že v takovém řízení by nebyl zabaven nelegální majetek. "Zdanění ze své podstaty nemá sankční ani reparační charakter a nemůže sloužit k úplnému odčerpání nezákonného majetku, ale pouze ke zdanění příjmů, které nebyly prokázány jako zdaněné," stojí v materiálu MF. 

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku.

salto ( 29. července 2014 09:13 )

Jeden z mála, který se nemusí ničeho obávat je přece "andreslawicky" (poctivost z něj úplně kape)

dzery ( 29. července 2014 07:27 )

Neboj soudruzi drží při sobě.

pha.pavel ( 29. července 2014 03:34 )

Proč páni zákonodárci "nepracují" čtyři roky za minimální mzdu? Většině jdou ještě další platy. Normální člověk nemůže mít dvě zaměstnání na plný úvazek a soudruzi zákonodárci ano? Měli by vědět jak se žije i těm dole. Podotýkám, že tam úplně dolů nepatřím, ale pánové by se o ně měli zajímat, jsou to také naši občané. (Nemluvím o nepřizpůsobivých)Za ty prachy by se tam asi nehrnuli, že?? Malý příklad: Pan poslanec Huml.... navrhuje zákon o neodtahování aut poslanců... kde to jako jsme??? tady si nejsou všichni rovni??? Mají málo výhod... např. poslanecká kantýna, kterou dotujeme všichni??? NO VOLTE PÁNY SOBOTKU A BABIŠE vidíte kam to jde a kde jsou sliby... Třeba vás Andrej pozve na své Čapí hnízdo

jaromir123 ( 29. července 2014 00:26 )

Pokud znáte nějakého nepoctivého podnikatele , tak ho nahlaste na FÚ. Takové ty paušální hlášky jsou jen plácáním a jsou tak dobré pro předvolební plky.

evita5555 ( 28. července 2014 23:58 )

Hlavne že na slovensku chce Babiš daňové úľavy, hajzel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa