Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exhejtman Palas: Mám to na háku! Do sporthotelu u svého penzionu poslal eurodotaci 20 milionů

Autor: poe - 
30. června 2014
05:00

Vínečko, noviny, pohoda… Multimilionář z Krnova Jaroslav Palas (61) si užívá. A o tom, jak financoval svůj penzion a proč hlasoval pro obří eurodotaci pro nedaleký luxusní sporthotel, mluvit nechce.

„Já s vámi mluvit nebudu,“ prohlásil exministr hned na začátku setkání s reportéry Blesku. Ti na severu Moravy pátrali po okolnostech, za jakých devět členů výboru Regionální rady Moravskoslezsko v čele právě s exhejtmanem poslalo v červnu 2012 eurodotaci ve výši 19, 4 milionu korun občanskému sdružení Lyžařské běžecké tratě Suchá Rudná.

Právě to totiž teď stojí za výstavbou Sportovně relaxačního centra se squashem a lezeckou stěnou u Palasova penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku a do budoucna díky jeho službám podle expertů zvýší i jeho cenu.

Pochybnosti neřeší

Exhejtman Palas s novináři o ludvíkovských záležitostech nemluví. I proto, že nikdy nedoložil, z čeho vlastně monstrózní stavbu odhadem za dvacet milionů korun financoval.

Rozhovor s reportéry Blesku, kteří ho zastihli u skleničky vína v jedné z Krnovských restaurací, byl také hodně krátký a nic neříkající. Palas se v něm vlastně jen ohradil proti tomu, že on sám o eurodotaci pro zmíněné občanské sdružení nerozhodoval a ani ji prý nijak neovlivňoval, a že jeho penzion není penzionem ale rodinným domem. „Vysvětlovat nic nebudu. O mě nejde. Já to mám na háku,“ odmítl být ale sdílnější.

Realita je jiná

Navzdory exhejtmanovu tvrzení o rodinném domě je ale novostavba v Ludvíkově prázdná. Palas dál bydlí v domě se zahradou v Krnově za pět milionů korun. A on sám byl také pro přidělení eurodotace 19,4 milionu korun občanskému sdružení s neznámými členy stejně jako dalších osm členů minulého výboru Regionální rady Moravskoslezsko.

Mluvit o tom nebudu…

BLESK: Můžeme s vámi mluvit?

Palas: „Nemůžete.“

BLESK: Proč?

Palas: „Protože já s vámi nebudu mluvit, protože lžete.“

BLESK: V čem lžeme, tak nám to vysvětlete?

Palas: „Já vám nic vysvětlovat nebudu, vy lžete.“

BLESK: Tak nám řekněte v čem?

Palas: „Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Já si myslím, že se k tomu vyjádří krajský úřad v prvé řadě a regionální rada, která vysvětlí, jak se dotace rozdělují. Vy jste ten problém velmi zjednodušili a lhali jste.“

BLESK: Znovu se ptám, v čem jsme lhali?

Palas: „Tak jak jste to podali, tak jste lhali. Navíc jste poškodili podnikatele, který naprosto seriózně požádal o dotaci. O těch dotacích vůbec nerozhoduji já.“

BLESK: Pro přidělení byl výbor…

Palas: „…výbor o tom vůbec nerozhoduje. O tom rozhoduje Úřad regionální rady. Ale o mě nejde, já to mám na háku. Vy jste poškodili toho podnikatele a já bych se divil, kdyby na vás nepodal trestní oznámení.“

BLESK: Vy toho podnikatele znáte?

Palas: „Vůbec ne. Já ho viděl jednou v životě.“

BLESK: A vám nevadí, že si vedle vašeho penzionu staví hotel?

Palas: Jak já to mám ovlivnit? Navíc já žádný hotel ani penzion nemám. To je rodinný dům. A nenatáčejte si mě… (Zvedá se od rozpitého vína a jde platit. Odchází.)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

123automobil ( 3. července 2014 07:03 )

123automobil ( 3. července 2014 07:02 )

123automobil ( 3. července 2014 07:01 )

lynx ( 30. června 2014 10:24 )

Njn. Člověk musí "máknout", aby těch pár desítek mega jako vývar dostal.

lynx ( 30. června 2014 10:19 )

No, nevím, jestli mě paměť nešálí, ale nebyl to Jarda Palas, kdo jako ministr zemědělství prodal spekulantům pozemky u Prahy, které se jako zázrakem proměnily ve stavební? Tak nad čím furt bádáš, Blesku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa