Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr dopravy bydlí s šéfem úřadu vlády! Jaký mají vztah?

Autor: Karolina Brožová, Tomáš Belica - 
21. srpna 2009
05:00

Jaký vztah mají vlastně šéf Úřadu vlády ČR Jan Novák (34) a nynější ministr dopravy Gustáv Slamečka (50), který mu půjčil na luxusní byt ve Špindlerově Mlýně? Nyní je jasno.

Blesk zjistil, že oba každý den vycházejí ze stejného domu v Praze-Veleslavíně. A společný zvonek potvrzuje: Bydlí v tomtéž bytě! Přesto oba vysocí státní úředníci odmítli svůj vztah potvrdit. I když by to kvůli možnému střetu zájmů udělat měli. „I jako státní úředník mám nárok na soukromí,“ napsal Blesku Novák.

Novák zdůraznil, že opakovaně podstoupil nejpřísnější bezpečnostní prověrky týkající se majetkových a rodinných poměrů. „Ve střetu zájmů jsem nikdy nebyl a nejsem,“ řekl Blesku Novák. Jeho přítel Gustáv Slamečka reagoval podobně: „Ve střetu zájmů nejsem, můj soukromý život je obyčejný a bezúhonný. Nevidím důvod, proč bych své soukromí měl činit veřejným.“

Vztah Nováka a Slamečky zřejmě trvá minimálně tři roky. V únoru 2006 si totiž Novák koupil luxusní šedesátimetrový apartmán ve Špindlerově Mlýně za 5 milionů korun. Hned vedle ještě dražšího apartmánu svého kamaráda ze studií a pravé ruky Mirka Topolánka Marka Dalíka.

Už tehdy se spekulovalo, kde na to Novák vzal. Ve dvaceti letech začal pracovat v prezidentské kanceláři, odkud před třemi lety přešel na post šéfa úřadu Topolánkovy vlády. Tady si přišel měsíčně na asi 75 tisíc hrubého. Na byt si vzal hypotéku na necelé dva miliony, tři miliony ale vysázel na dřevo. „Peníze jsem měl částečně z vlastních úspor, částečně od rodičů a sestry,“ řekl Novák v roce 2007 Blesku, který na koupi luxusního horského bytu upozornil. Tehdy se spekulovalo, že ve skutečnosti drží tento byt pro Topolánka, který tu také s těhotnou Talmanovou strávil Silvestra.

Až z přiznání majetku, které musel Novák udělat, vyplynulo, že měl ještě jednoho věřitele. Šest set tisíc mu půjčil právě Gustáv Slamečka. Proč zrovna on, to nikdy nevysvětlil. Když se pak Slamečka, který pracoval v pobočce nizozemské banky ABN-AMRO, stal šéfem vlivného Státního fondu dopravní struktury, spekulovalo se, že mu vděčný Novák k funkci pomohl.

Pozoruhodné je, že rok nato už podle dalšího majetkového přiznání Novák Slamečkovi ze svého platu kolem 50 tisíc čistého dluh 600 tisíc Kč celý splatil. Z hypotéky přitom umazal jen 180 tisíc a příbuzným nesplatil nic.

bledulka ( 23. srpna 2009 08:15 )

Asi všichni, jinak by u nás nebylo pořád nakvaktýrováno tolik Slováků...

miasek ( 21. srpna 2009 22:26 )

... a nam muze byt putna po tom snad. Dulezitejsi je snad, jejich prace a osobnost a ne sexualni orientace. Presne tyhle clanky delaji lidi nesnasejici homosexualy a netoleratni spolecnost. Kazdy si rekne : Cetls to, oni jsou buzici atd.

regin ( 21. srpna 2009 21:09 )

to mě víc vadí,že je u nás ministrem slovák,nauč se aspon česky slanečku

jakotunejsem ( 21. srpna 2009 20:37 )

Co je Blesku po tom? Je to jejich soukromí a tak pokud spolu hrají po večerech taroky nebo venčí psíka nebo...zkrátka do toho nikomu nic není. Věnujte se raději stárnoucím i nestárnoucím modelkám. Ty jsou aspoň nadprůměrně a brilantně pitomé.

ssslus ( 21. srpna 2009 18:35 )

Jestli spolu ziji jako partneri, nebo ne.... Neni to jedno? Hodnotit by je lide meli za to, jakou odvadi praci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa