Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Bátora hospodařil s penězi studentů?

Ladislav Bátora
Ladislav Bátora  (Autor: svobodni.cz)
Autor: ČTK, red - 
19. února 2009
13:33

Ve vedení nové Strany svobodných občanů (SSO), která je názorově blízká prezidentu Klausovi, působí extremista Ladislav Bátora, který nechvalně proslul už v roce 1999, kdy dělal vedoucího hospodářské správy na Vyšší odborné školy publicistiky.

Členem republikového výboru strany je Bátora, který v minulých sněmovních volbách kandidoval za nacionalistickou Národní stranu. Šéfovi SSO Petru Machovi Bátorova ultrapravicová minulost nevadí, píše MF Dnes.

Národní strana je neparlamentní strana, která působí na české politické scéně od roku 2002. Vystupuje proti EU, přistěhovalcům, Romům a Islámu.

Časopis Respekt před několika roky citoval Bátorův výrok: "Pokud bych se měl s někým ztotožnit , byl by to určitě Jörg Haider nebo Jean-Marie Le Pen." Francouz Le Pen a již zesnulý Rakušan Haider jsou nacionalisté jako řemen..

Nejen že Bátora vzhlíží obdivně k nebezpečné ideologii, navíc se zdá, že se také nestydí okrádat studenty! Na jeho bedrech ulpívá podezření, že v roce 1999 tuneloval finance na Vyšší odborné školy publicistiky v Praze.

Na této škole působil Bátora ve funkci zástupce ředitele pro provoz a později jako vedoucího hospodářské správy. Rozhodoval tedy o toku peněz a podle svědectví pedagogů zde působících toho dokázal vždy využít.

Mimo odměn, které dostával za své "správcování" (například jednorázová odměna 50 000 Kč jako narozeninové všimné!) fakturoval Bátora škole na živnostenský list i různé služby související se správou počítačové sítě.

Ladislav Bátora například pro svoji soukromou firmu za velice výhodných finančních podmínek získal i jeden z nejdražších školních počítačů s tiskárnou.

Škola za něj v roce 1999 zaplatila 120 tisíc korun. Počítač po celou dobu používal ve škole pouze Bátora, aby jej pak odkoupil za symbolických 5 tisíc! Podle oslovených odborníků měl však počítač stále cenu asi 30 000 Kč.

"Jsem přesvědčen, že bývalé vedení školu tunelovalo. Jde patrně o hospodářskou kriminalitu," řekl k celému skandálu Učitelským novinám ekonom Milan Šimáček, který měl do "hospodaření" na škole možnost nahlédnout. Věc nakonec skončila u soudu.

Video se připravuje ...
Další videa