Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Orkán Andrea profičel republikou: Vichr shazoval auta ze silnice

Autor: Jiří Krušina, Jiří Čada, simao.k - 
6. ledna 2012
08:59

Sníh, silný vítr a spadlé stromy zatarasily včera asi desítku železničních tratí. Na trať z Tachova do Starého Sedliště se sesunul promáčený svah. Popadané stromy hasiči odklízeli také ze silnic. Doprava mnohde zkolabovala na všech hlavních tazích. Ve vánici na klouzajících vozovkách stály sanitky, autobusy plné lidí a někde dokonce zapadli i silničáři se sypači.

Velké problémy na železnici i na silnicích byly obzvlášť na silnicích Bruntálska, Liberecka, Náchodska, Trutnovska a Zlínska. „Kdyby mrzlo, vítr by stromy tak snadno nevyvrátil, v promáčené půdě se však neudrží,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Zhruba na dvě hodiny byl pro kamiony uzavřen hraniční přechod v Náchodě směrem do Polska. Zavřený byl i přechod v Harrachově. Husté sněžení změnilo ve čtvrtek ráno silnice na Vysočině v klouzačku. „Během pár minut se na vozovce utvořila asi pěticentimetrová vrstva napadaného mokrého sněhu, která se ve chvíli po projetí pár aut změnila v kluziště,“ řekl jeden ze šoférů v koloně kamionů mezi Jihlavou a Znojmem.

„Tady se na tom ledu neudržíte v botách, natož na kolech,“ posteskl si šofér dodávky, který čekal, až mu někdo pomůže zpět z příkopu na vozovku.

Žádný z řidičů, které Blesk oslovil, podobnou kalamitu nepamatuje. „Je to hrůza. Jezdím autobusem 20 let, ale toto jsem nezažil. Dnes vezu lidi z Ostravy do Šumperku. Za celých sto kilometrů, které jsem dosud ujel, jsem nepotkal jediného silničáře,“ posteskl si šofér zapadlého autobusu Jaroslav Trampl (51).

Meteoroložka: To jsem ještě neviděla!

Numerický model orkánu Andrea, který včera bičoval Česko, byl celý fialový. Tedy nejtmavější, jak jen může být! „Aby to bylo takhle fialové po celé republice, to snad nepamatuji,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová. I když Andrea včera večer postupně slábla, vichr nás neopustí nejméně do neděle.

V nížinách to včera nejvíce foukalo na Ostravsku a Ústecku, kde byl naměřen vichr až 90 km/h. Na Milešovce zaznamenali dokonce 122 km/h, v Praze jen o 10 km slabší, nejlépe na tom byli na Zlínsku, kde to fučelo jen »šedesátkou«. „Dnes už to bude o něco slabší, ale i přesto na horách až do neděle bude foukat vichr o síle 90 km/h, v nížinách to bude 70 km/h. V Krušných horách však stále čekáme vichřici o síle 110 km/h,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Spolu s vichrem neustane ani sněžení. Jen do včerejších 13 hodin napadlo v Krkonoších 20 cm sněhu. „Až do pátečního večera čili za 48 hodin předpokládáme, že v Krkonoších napadne až 70 cm sněhu. Sněžit bude na všech horách, po ránu i v polohách nad 500 m, jako jsou třeba Karlovy Vary nebo Vysočina,“ dodala Honsová.

Silný vichr v kombinaci s hustým sněžením a deštěm, který bude namrzat, je past pro řidiče! „Varujeme před vyjížděním do hor,“ uvedla meteoroložka.

hasmen ( 10. ledna 2012 16:02 )

meteoroložka Dagmar Honsová

587587 ( 6. ledna 2012 11:30 )

Nevíš kam jel, takže se uklidni. A taky budeš jednou starý, na to nezapomínej.

587587 ( 6. ledna 2012 11:26 )

 Jménem severní Moravy vám opravdu děkuji, že místo na mapku se můžeme koukat akorát na ksicht Honsové!

lecram ( 6. ledna 2012 11:15 )

No ponahlal sa do Tesca na akciove vajicka a teraz s neho bude hviezda

bobou ( 6. ledna 2012 10:55 )

Již včera ve zprávách, když ukazovali tuto nehodu jsem si říkal. Kampak asi tento starý pán o dvou berlích v té slotě asi tak chvátal, že musel za každou cenu vyjet a přidělat ještě silničářům práci. To nemohl zůstat doma sedět na zadku? Takovýto nezodpovědní dědci by opravdu zasloužili jediné pořádnou pokutu a sebrat jim řidičák.

Zobrazit celou diskusi