Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeká nás zima jak v ruském filmu! Vánoce budou ale zase na blátě

Autor: Monika Rubešková, mivrk - 
26. října 2011
05:00

Jaká bude ta letošní zima? Odpověď zajímá snad každého! Podle německých meteorologů nás čeká pořádná teplotní houpačka a Američané varují před tuhou zimou. A čeští odborníci? Také podle nich pravděpodobně uhodí tuhé mrazy jako v Rusku!

Mráz a chumelenice, nebo teploty nad nulou a déšť? To, jak v zimě bude, závisí na rozložení tlakových výší a níží nad Evropou a následném proudění vzduchu. „V případě teplého jihozápadního proudění ze Španělska si sněhu moc neužijeme, pokud nás bude ovlivňovat proudění z Atlantiku, bude padat hodně sněhu, a jestli budeme pod vlivem severovýchodního proudění z Ruska, čeká nás mrazivá zima,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala:

„Myslím, že mráz ze Sibiře k nám bude proudit tak ze 60 %, sněhová nadílka z Atlantiku bude tak 30 % a teplé dny ze Španělska zažijeme skutečně jen výjimečně.“ Němečtí meteorologové předpokládají, že letošní zima přinese hodně proměnlivé počasí. „Americké modely nás ale varují před poměrně tuhou zimou. Úspěšnost předpovědí je tak 65 %,“ dodala Honsová.

Na zimu se více připravuje i zvěř

Na chladnou a mrazivou zimu se připravuje i příroda. „Podle myslivců si zvěř dělá velké zásoby jídla a dokonce lidé od koní nám hlásili, že koně zarůstají hustou srstí a žíněmi,“ podotkla Honsová. Aby toho nebylo málo, letos bylo i hodně medu. Včely si tak také dělaly zásoby...

Jste zvědaví na Vánoce? Podle statistik, které vycházejí na 75 %, čekejte na Adama a Evu oblevu. „Právě před Vánoci k nám přichází teplé proudění. Podle našich údajů vycházejí bílé Vánoce i v nížinách jednou za osm let. Naposledy byly loni,“ dodala Honsová.

Přijdou mlhy

V nejbližších dnech se připravte na klasické dušičkové počasí. Teploty budou sice vysoké – až 14 stupňů, ale sluníčko se moc neukáže. „Komu chybí, musí vyrazit na hory, tam bude krásně,“ prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

V pátek se navíc přidají i mlhy a budou ztížené dýchací podmínky. Výraznější ochlazení přijde až 6. listopadu, na horách by mělo začít už pořádně sněžit.

Předpověď podle německých meteorologů

Graf Graf | Archiv Blesku

Tabulka Tabulka | Archiv Blesku

anelam ( 26. října 2011 12:54 )

anna - To si pesane pusť-jsou tam Ladovi obrázky-pěkné-a na pravé straně je Ladovská zima-současnost-já ho mám ráda,jeho písničky

anna1234 ( 26. října 2011 12:27 )

http://www.youtube.com/watch?v=F__P3ajvbxE neznáš????

vilaamalka ( 26. října 2011 11:38 )

Oprava: na horách jenom 50 stupňů

vilaamalka ( 26. října 2011 11:37 )

Letos se ještě krotí, to loni předpovídali, že bude na horách až 550 stupňů a v nížinách 40 stupňů. Prý se ochladil Golfský proud.

anelam ( 26. října 2011 10:49 )

Jaga-před 3 roky jsme jeli na kole lesem-brzy z jara a já viděla malý zázrak-asi 2 km-podél lesní cesty ,doslova hořel les :-červeno-fialově,-svítilo slunce-myslela jsem,že je to nějaký vzácný druh smrku,nasbírala šišky,ulomila pár větviček a sousedka zahradnice,mně poučila,že to kvete smrk,a je to 1x za 7 roků a v těch místech to tenkrát vysazovali.Škoda že jsem neměla foťák,který normálně všude tahám Musí ale svítit slunce,jinak si toho ani nevšimneš

Zobrazit celou diskusi