Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovenská zoo smrti: Narodil se tučňák a žije!

Mládě tučňáka se má nyní čile k světu, pobíhá po výběhu, plave a co je hlavní, žije!
Mládě tučňáka se má nyní čile k světu, pobíhá po výběhu, plave a co je hlavní, žije!  (Autor: hkl, Nový Čas)
Autor: INT, shp, mivrk - 
18. dubna 2011
14:56

Košická zoo, která nahání tučňákům více strachu než globální oteplování, se pro jednou stala místem radosti. V zahradě, kde uhynulo za podivných okolnostech již deset tučňáků, včetně několika ptáků z pražské zoo, se podařilo odchovat první mládě. To se už ukázalo veřejnosti. Snad ho v Košicích čeká lepší osud, než uhynulé exempláře.

Zoo ve slovenských Košicích je proslulá děsivou úmrtností svých zvířat. V zimě tu umrzlo několik opic, nechali zde zabít mláďata vlka a pytlák ve výběhu dokonce zastřelil jelena a poté mu uříznul hlavu.

Největší smůlu v Košicích ale měli tučňáci Humboldtovi, kteří z velké části pocházeli z Pražské zoo. Již deset zvířat zemřelo kvůli prapodivným důvodům, z nichž bakteriální infekce patří mezi ty nejnormálnější. V košické zoo zemřel totiž i jeden tučňák na pozření jedovaté žáby a dalšího vsál dovnitř septik při úklidu bazénu.

Už váží 3,5 kila

Jedinému tučňákovi, který v Košicích neodešel ze světa, ale naopak na něj přišel, je desetiměsíční mládě. Tomu zde nikdo neřekne jinak než kuřátko. Mládě si nyní vychutnává první opravdu slunečné dny, chodí po výběhu a zajímá se o všechno, co se děje kolem. Rád si zaplave i v bazénku. „Žije ve společném hejnu, sám se nakrmí,“ říká spokojeně ředitel zoo Erich Kočner.

Tučňák přišel na svět loni 6. června a po vylíhnutí vážil pouze 78 gramů. V současnosti váží už 3,5 kila! Celkem je v zoo pět tučňáků: malý Košičan, dvě samičky z Plzně a pár z Prahy.

jeden ( 18. dubna 2011 17:52 )

tento clanok o kosickej ZOO. Mozno sa potom prestanu strapnovat takymito zvastami http://korzar.sme.sk/c/5633575/experti-si-poopravili-mienku-o-kosickej-zoo.html

capitan_jorge ( 18. dubna 2011 15:49 )

dej si bacha, jdou po tobě! Jsi u tučňákožroutů.

Zobrazit celou diskusi