Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Večerníček odešel: Umřel jeho otec Simon (†82)

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
20. května 2011
10:31

Jeho melodie provázela dětství většiny Čechů. Večerníček stoupající po schodech a rozšafně mávající kloboukem za zvuku okouzlující hudby byl především jeho dílem. Ve věku 82 let zemřel 19. května v Čerčanech po dlouhé těžké nemoci skladatel, dramaturg, dirigent a klavírista Ladislav Simon, autor znělky televizního Večerníčku

Ta se z obrazovek ozývá každý večer už více než čtyři desítky let. ČTK o tom informoval jeho syn Jan, pianista a ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu. "Poslední rozloučení se uskuteční v rodinném kruhu," řekl ČTK Simon.

Všestranný umělecký talent

Absolvent klavírní školy pražské konzervatoře a AMU Ladislav Simon patřil k těm vzácným osobnostem současného českého umění, které se dokázaly významně prosadit v oblasti skladatelské a interpretační i v aktivitách dramaturgických, režisérských a hudebně-organizačních.

Umělecký záběr Ladislava Simona byl obdivuhodný - jako skladatel je podepsán pod dlouhou řadou komorních, symfonických, hudebnědramatických a jazzových kompozic i pod několika stovkami titulů scénické hudby k televizním inscenacím.

Více než jedenáct let působil jako skladatel, dirigent a šéf činoherního orchestru v pražském Divadle na Vinohradech, poté přenesl své skladatelské, dirigentské a dramaturgické působení do Národního divadla v Praze, kde zakotvil na plných dvaadvacet let. Ve stejné době se věnoval též jako pedagog hudební teorii na pražské a ostravské konzervatoři.

Simon byl rovněž významným členem zakládajícího týmu Československé televize, zakladatelem prvního československého studia pro elektronickou hudbu v Praze a spoluzakladatelem Pražské komorní filharmonie. Od roku 1996 byl šest let ředitelem Divadelní a literární agentury.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

launcherr ( 8. října 2011 17:54 )

Děkujeme za to, že jste žil.. Díky legendárnímu večerníčku Vás znají generace lidí až po současnost a doufám, že tato tradice nikdy neskončí a budou jí nadále rádi vídat i další naše generace

Zobrazit celou diskusi