Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spor o Lucernu: Havlová ji získala celou

Dagmar Havlová podle nepravomocného verdiktu městského soudu vlastní celý palác Lucerna.
Dagmar Havlová podle nepravomocného verdiktu městského soudu vlastní celý palác Lucerna.  (Autor: ČTK)
Autor: jos - 
4. dubna 2011
14:52

Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta Václava Havla, podle nepravomocného verdiktu městského soudu vlastní už celý palác! Konkurzní správce si však ponechal lhůtu na možné odvolání.

Lucernu získali bratři Václav a Ivan Havlovi v roce 1992 v restituci. Ivan svou polovinu daroval manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od švagra. Prezident ji však prodal společnosti Chemapol Reality (C.H.R.) v roce 1997 za 200 milionů korun. O dva roky později ji společnost prodala Havlové za 145 milionů.

Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. Řekl, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Důvodem byl návrh na konkurz C.H.R. od Slovenské Tatra banky podaný v roce 1999, při kterém Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun.

Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula.

Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Spor se již dvakrát objevil před pražským vrchním soudem, který ho pokaždé vrátil k novému projednání. Při posledním z nich určil, že se jím musí zabývat jiný soudce.

V pondělí ovšem soud nepravomocně rozhodl, že dotčená část budovy nepatří mezi konkurzní podstatu zkrachovalé společnosti Chemapol Reality (C.H.R.). Tím se zvýšila naděje, že bude Havlová vlastnit Lucernu celou a spustí celkovou rekonstrukci, kterou by ráda provedla.

Spor se vleče

Prosinec 1999 - Havlová odkoupila od firmy C.H.R. její polovinu Lucerny. Firma svůj podíl na paláci prodala za 145 milionů korun. Podle pozdějšího vyjádření konkurzního správce však C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat. V roce 1999 totiž slovenská Tatra banka podala návrh na konkurz C.H.R.

Leden 2001 Havlová zažalovala konkurzního správce za to, že zahrnul půlku Lucerny do konkurzní podstaty

27.října 2004 Havlová po konkurzním správci požaduje, aby polovinu paláce vyjmul z majetku konkurzu, který jí brání v rekonstrukci nemovitosti.

Listopad 2005 - Konkurzní správce C.H.R. neúspěšně navrhl druhé straně mimosoudní vyrovnání.

30. června 2008 - Pražský vrchní soud verdikt městského soudu z března 2007 zrušil a vrátil mu případ k novému projednání.

5. května 2009 - Městský soud v Praze opět zamítl žalobu Havlové, polovina paláce tak nadále zůstala v majetku konkurzu po C.H.R. Soudkyně verdikt odůvodnila opět tím, že Havlová od firmy část Lucerny koupila za nižší cenu a za nevýhodných podmínek pro firmu.

4. srpna 2010 – Pražský městský soud vrátil případ k novému projednání a rozhodl, že se sporem musí zabývat jiný soudce.

4. dubna 2011 - Městský soud v Praze nepravomocně rozhodl, že sporná polovina nemovitosti nepatří do konkurzu po společnosti Chemapol Reality.

sibuna ( 11. srpna 2011 13:54 )

jenže zapoměl dodat,že láska k penězům a jejich pravda!

sibuna ( 11. srpna 2011 13:46 )

její švagrová se za mamonem honit nemusí,té to spadlo do klína samo od sebe! A pořád padá.......

manolla1 ( 7. dubna 2011 07:35 )

17.listopad 1989, se jen hlupáci radovali - nevěděli totiž, co je čeká ! A že jich bylo... ! Všechno účelové - špatné! P. Václav Havel..? "Nečestný" člověk ( loutka-bohužel ), který dokázal vhodit přes palubu svoji první ženu Olgu, natož aby mu šlo o blaho českého národa ! A majetky..., tak ty si stejně do hrobu nikdo nevezme !

zlatovlaska ( 5. dubna 2011 01:42 )

http://www.analyza.wz.cz

zlatovlaska ( 5. dubna 2011 01:40 )

suhlas, ako je mozne ze vaclav bol utlacany rezimom a jeho brat: Vystudoval obor Automatizace a počítače na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Roku 1971 získal doktorát na universitě v Berkeley v Kalifornii. tu nieco nesedi!

Zobrazit celou diskusi