Směrnice Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu obsahuje podle Pirátů dva velmi problematické články. Článek 11 doporučuje členským státům zavést daň z odkazu, který vydavatelům umožní vyžadovat poplatek za pouhý odkaz nebo náhled na článek. "Článek 11 má zajistit to, aby platformy typu Google News, Facebook, Wikipedie, Twitter nebo i český Seznam přinášející odkazy s náhledy článků platily vydavatelům poplatek," řekl dnes na happeningu poslanec Tomáš Martínek (Piráti). Podle něj by se však nejspíš snížil zisk samotných vydavatelství, pokud by se tyto velké platformy rozhodly odkazy například na zpravodajské servery nezveřejňovat.

Podle předsedy strany Ivana Bartoše jde hlavně o obchodní spor. "Mrzí mne, když obchodní modely a snaha vydělat se přenášejí do zákonů," dodal.

Unie vydavatelů uvedla, že Piráti tak zvedají hlasy proti zlepšení autorské ochrany interpretů, skladatelů, producentů filmového nebo televizního obsahu, ale i proti všem vydavatelům a nakladatelům. "Vědomě tak nadále podporují zájmy technologických gigantů - společností Google, Facebook a dalších digitálních platforem," napsala unie v tiskové zprávě.

Návrh podporuje například europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Evropská úprava autorského práva podle něj "ustrnula někde kolem roku 2000 na technologiích jako je satelitní nebo kabelové vysílání", ale na šíření děl chráněných autorskými právy připravena není. "A právě to je cílem této směrnice - tedy přizpůsobit právo internetovému prostředí," řekl na začátku července Svoboda. Podle něj nelze vyloučit, že může představovat určitá omezení proti současnému stavu. "Nejde ale o cenzuru," zdůraznil.

Článek 13 podle Pirátů představuje ještě větší riziko a nutí poskytovatele služeb, jako je Google nebo různá diskusní fóra, kam lze ukládat data, k aktivní kontrole souborů oproti centrální databázi autorských děl. Tento požadavek podle nich v podstatě předpokládá zavedení automatizovaných filtrů, které si malé firmy nebudou moci dovolit zprovoznit. Výklad navrhované směrnice Piráty a dalšími kritiky je podle výkonného ředitele Unie vydavatelů Václava Macha nepravdivý. Reforma podle něj usiluje o nastolení rovnováhy mezi zájmy všech stran zapojených do hodnotového řetězce na internetu.

"Práva jsou dnes neustále porušována, hlavně společnostmi jako je Google nebo Facebook. Věříme tomu, že žurnalisté potřebují podobnou ochranu jako například hudebníci. A také si zaslouží kompenzaci za taková porušování práv," uvedli podle serveru Reflex.cz vydavatelé v dopise, pod kterým je podepsaná ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová, šéf vydavatelství Economia Roman Latuske, Petr Marek z Vltava Labe Media a dalších 13 lidí.

Naopak Seznam.cz úpravu odmítá. Podle něj je ochrana autorských práv už teď dostatečná, i když vymáhání práva častokrát pokulhává za legislativní realitou. "Článek 11 je hrozbou především pro uživatele a čtenáře, kteří by se po jeho přijetí ve verzi schválené právním výborem Evropského parlamentu nedostali k tak široké paletě zpravodajského obsahu jako dnes," sdělila ČTK specialistka pro kontakt se státní správou ze Seznam.cz Věra Průchová. Obdobné ustanovení bylo podle ní zavedené ve Španělsku a Německu a ani v jedné z těchto zemích nedosáhlo kýženého výsledku. Pro samotnou společnost však směrnice nepředstavuje velké riziko. "Seznam.cz není jen pouhým vyhledávačem odkázaným na obsah ostatních, ale významnou mediální společností, mimo jiné s vlastním úspěšným zpravodajským projektem Seznam Zprávy," dodala. Firma se sice domnívá, že tyto články problematické jsou, ale že harmonizace autorských práv napříč unii je potřebná.

Předseda představenstva vydavatelství Mafra Štěpán Košík ČTK řekl, že skupina vede o směrnici interní debatu, své stanovisko zveřejní příští týden. Ochranný svaz autorský situaci zatím také komentovat nechtěl.