Skokanské můstky Jiřího Rašky ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, které jsou majetkem TJ Frenštát pod Radhoštěm, stojí na pozemcích patřících státu. Ten je považuje za zbytné a nabídl je prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových k prodeji. Jejich cenu v aukci stanovil na 2,271 milionu korun.

Situace se řeší zhruba rok. V prvních dvou kolech aukce se nepřihlásil nikdo, ve třetím kole se přihlásilo město, protože chtělo zabránit případnému spekulativnímu nákupu. Město ale na poslední chvíli přeplatila pražská společnost Tourist Invest. Její zástupci už dříve tvrdili, že chtějí areál revitalizovat, ale plochu jsou připraveni za oboustranně výhodných podmínek nabídnout k odkoupení či pronájmu. Předkupní právo na pozemky má místní tělovýchovná jednota, které však na koupi pozemků chyběly peníze. S nákupem jí tak pomůže kraj.

Společnost Tourist Invest tvrdí, že tělovýchovná jednota uvedla v žádosti o dotaci některé zavádějící informace. "V žádosti o dotaci jsme navíc prezentováni jako potenciální spekulanti, kteří budou zvyšovat nájemné a znemožňovat činnost TJ. My jsme ovšem prohlásili, že jako gesto dobré vůle jsme připraveni doskočiště okamžitě vyčlenit z nabytých pozemků a za symbolickou cenu jedné koruny je odprodat," uvedl jednatel společnosti Tourist Invest Radko Souček. Uvedl, že společnost šest let spolupracuje s tamním skokanským oddílem a jejím cílem rozhodně není skokanský sport poškozovat. "Město nereagovalo na naše výzvy k jednání a nesešlo se s námi ani jednou. Veškeré úsilí směřovalo zastupitelstvo i TJ pouze k tomu vykoupit areál z rukou soukromého vlastníka za peníze daňových poplatníků. A kraj uvolněním dotace toto chování posvětil. Takový přístup považujeme za absurdní a myslíme si, že se neslučuje s rolí řádného hospodáře, kterou by především město i kraj měly zastávat," míní Souček.

Podle náměstka pro školství a sport Stanislava Folwarczného (ODS) je důležité, aby můstky i pozemky měly jednoho vlastníka a nevznikly tak spory, jakým směrem se bude celý areál dál rozvíjet. "Tento areál má mimořádnou hodnotu. Je jediným místem v kraji, kde se mohou konat nejvýznamnější závody ve skocích na lyžích. Trénují a závodí tu nejen vrcholoví sportovci, ale také budoucí generace skokanů na lyžích. Situace, do které se dostala TJ Frenštát pod Radhoštěm, by mohla ohrozit nejen budoucnost celého areálu, ale i sportovní aktivity, které jsou velmi často dotovány ze státního a krajského rozpočtu. Problém tělovýchovné jednoty jsme se rozhodli pomoci vyřešit i proto, aby nebyly zmařeny tyto investice," řekl Folwarczny.

Pražská firma za pozemky nabídla 2,5 milionu korun. Díky předkupnímu právu je může ještě tělovýchovná jednota získat, musí ale dorovnat vítěznou cenu. Kraj jí poskytne 1,25 milionu korun a stejnou částku dá i město.