"SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách," řekl Danko po jednání vedení své strany, která stávající koaliční krizi dosud prakticky nekomentovala.

Danko řekl, že pokud lídři koaličních stran nedokážou zaručit jednotu poslaneckých klubů, vláda nebude mít budoucnost. V případě, že koalice přijde o většinu ve sněmovně, SNS bude podle něj prosazovat co nejrychlejší předčasné volby.

Odpoledne se Danko sešel s prezidentem Kiskou, který minulý týden zahájil konzultace se zástupci parlamentních stran o řešení politické krize. "Dnes je hlavním tématem rekonstrukce vlády. Vyměnili jsme si postřehy o tom, jak by měla vypadat," řekl Danko bez bližších podrobností po schůzce s hlavou státu. Prezidenta rovněž informoval, že SNS čeká ještě dnes nebo v úterý ráno jednání s koaličními partnery, závisí to však podle něj na výsledku republikové rady strany Most-Híd.

Další fungování koalice bude záviset hlavně na postoji nejmenší vládní strany Most-Híd. Ta před více než týdnem vybídla k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie Roberta Kaliňáka. Ministr dnes oznámil, že demisi podá, ale předseda Mostu-Híd Béla Bugár zatím neuvedl, zda straně bude tento krok stačit. Někteří představitelé strany Most-Híd, včetně její místopředsedkyně a ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, minulý týden kritizovali Fica za jeho výroky, kterými Kisku v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize obvinil například z mocenských her.

Vedení SNS podle Danka nejednalo o případném požadavku strany na odchod Žitňanské z vlády, jak o tom o víkendu hovořil místopředseda SNS Anton Hrnko. SNS dříve například odmítla návrh ministryně na zmírnění trestů za držení nepatrného množství drog.