Signatáři dopisu, mezi nimiž jsou filmař Karel Vachek, Vít Klusák, Martin Ryšavý nebo filozof Miroslav Petříček, se obávají toho, že Janečkův odchod může souviset s veřejným vyjadřováním jeho názorů na školu i společnost. Janeček je spolu se Zuzanou Piussi autorem dokumentu Selský rozum, který nahlíží na vztah podnikání a politického působení Andreje Babiše. Holý už v médiích spojitost s filmem vyloučil. Podle signatářů dopisu Holý uvedl, že hlavním odůvodněním neprodloužení smlouvy Janečkovi bylo "poškozování dobrého jména FAMU", "neetické chování" z Janečkovy strany a "absence sebereflexe".

Holý dnes v rozhovoru pro server DVTV odmítl, že by za rozhodnutím neprodloužit Janečkovi smlouvu byl politický tlak. "Já Andreje Babiše v životě neviděl, v životě mi nevolal," řekl Holý. "Hlavní důvod je ten, že Vít Janeček je ve své kritice velmi manipulativní, často lživý," dodal Holý v souvislosti s Janečkovou kritikou vedení FAMU.

Holý dříve nabídl Janečkovi, aby ve škole působil externě, což on ale odmítl. "Vnímám to jako vyobcování z akademické obce, jako to, že vám ponechají občanství, ale zbaví vás volebního práva," řekl dnes Janeček ČTK. Celou věc vnímá zásadně politicky a jako snahu zbavit se nepohodlného kritika. Potvrdil, že mu Holý vytkl to, co zmiňují signatáři dopisu, a že kritiku obsahovaly články v odborném časopise Cinepur staré několik měsíců.

Ze školy neodchází rád, ale věří tomu, že zveřejnění okolností jeho odchodu pomůže situaci ve škole. "Považuji za pošlapání akademických svobod, pokud odpovědí na článek v oborovém časopisu má být vyhazov z vysoké školy. Považuji za skandální, že to nechápe děkan a možná ani rozšiřující se okruh lidí, kterými se obklopuje," uvedl Janeček.

"Ani my nemusíme souhlasit se všemi jeho názory a kroky, a často s Vítem Janečkem i ostře polemizujeme, ale není to dle nás důvodem pro neprodloužení smlouvy - jemu ani jakémukoliv jinému akademickému pracovníkovi," uvedli signatáři dopisu. Je podle nich skandální, že se důvodem pro odchod jakéhokoliv člena akademické obce mohou stát jeho kritické postoje k vedení školy.

Janeček je jeden ze zakladatelů Centra audiovizuálních studií (CAS), bývalý vedoucí FAMU International a reformátor její současné podoby, bývalý předseda AS FAMU a jeden z hlavních pedagogů Katedry dokumentární tvorby, CAS a FAMU International. Signatáři dopisu uvádějí, že Janeček se jako absolvent filmové vědy a filmař pohybuje jak na teoretickém, tak praktickém poli a coby tvůrce patří k nejrespektovanějším osobnostem tuzemské porevoluční dokumentární scény.

Neprodloužení smlouvy Janečkovi přichází jen několik měsíců po ukončení letité spolupráce s další významnou osobou českého kinematografického prostředí, současným ředitelem Národního filmového archivu Michalem Bregantem. Ani v jednom z případů prý děkan adekvátně nevysvětlil ukončení úvazku.

Dopis podepsaly přes tři desítky pedagogů, ke dvěma stovkám studentů FAMU a dvě desítky lidí z oboru mimo školu.