"Ve velkých projektech za desítky milionů korun, jako je atletický stadion nebo rekonstrukce Domova pokojného stáří, budeme pokračovat. Ohledně dalších věcí vydáme zřejmě ve čtvrtek programové prohlášení," řekl ČTK po svém zvolení Železný. V Ostrově dosud působil jako místostarosta, po odvolání starosty ho zastupitelé pověřili vedením města.

Naznačil tak priority nové koalice ODS, Svobodných, Starostů a nezávislých, hnutí Ostrováci.cz a tří členů takzvané platformy ČSSD. Ta má v zastupitelstvu 13 z 21 hlasů. Jak již dříve ČTK řekl Jan Bureš (ODS), který inicioval odvolání bývalého starosty Čekana a některých radních, cílem nové rady bude například také dořešit kritizovaný projekt hotelu Myslivna tak, aby už město nestál žádné peníze.

Počet radních ve městě se nově zvýšil z pěti na sedm. Zbývající místa v radě obsadili Jitka Samáková (STAN), Vladimír Palivec (ODS), Petr Nedvěd (Svobodní) a Petr Kalousek (ČSSD).

Bývalého starostu Čekana s místostarostou Liborem Bílkem (TOP 09) a radní Pavlínou Liškovou (ČSSD) zastupitelé před týdnem odvolali v tajné volbě 12 hlasy.Zastupitelé z řad dřívější opozice, ale i někteří z koalice ztratili podle svých slov ve vedení města důvěru. Uváděli, že dosavadní městská rada praktikovala silové hlasování a přehlížela návrhy opozičních zastupitelů. Koalici ve městě dosud tvořily ČSSD a TOP 09, které v zastupitelstvu podporovala KSČM. Z předchozí koalice původně zůstal v radě kromě Železného ještě Milan Matějka (ČSSD), na svou funkci však dnes ještě před novou volbou rezignoval.

Pokračování přerušeného zastupitelstva provázely rozvířené emoce. Odvolaného starostu přišla podpořit zhruba stovka lidí, kteří hlasitě a v některých případech i vulgárně vyjadřovali nesouhlas se situací. Po vyhlášení výsledku volby starosty pískali a bučeli. Čekan jim za přízeň poděkoval a naznačil, že by příští rok v komunálních volbách mohl kandidovat znovu, zřejmě ale za jiné uskupení.