Zákon o transparentnosti, jak ho nazývá ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová z pravicové sionistické strany Židovský domov, požaduje po nevládních organizacích, aby ve veškerých veřejných oznámeních i komunikaci s izraelskými úředníky zveřejňovaly detaily o financích, které získaly od zahraničních vlád, jestliže tvoří více než polovinu jejich financování. V případě, že se budou pohybovat v izraelském parlamentu, budou muset mít aktivisté těchto skupin i speciální označení, uvedla agentura AP.

Podle kritiků jde o diskriminační právní úpravu, protože se zaměřuje hlavně na skupiny, které protestují proti politice současné pravicové vlády vůči Palestincům. Právě tato hnutí totiž získávají finance od zahraničních vlád i Evropské unie. Zákon přitom nehovoří o izraelských skupinách, které podporují židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu, ani o dalších provládních a nacionalistických hnutích, které mají rovněž bohaté soukromé sponzory.

V Izraeli je registrováno více než 30.000 nevládních organizací, asi polovina z nich je aktivní. Asi 70 z těchto skupin se zaměřuje na izraelsko-palestinský konflikt a získává peníze buď z Evropské unie či od jednotlivých vlád, například z Dánska, Švédska, Belgie či Norska.

Podle ministryně Šakedové je cílem předpisu zakročit proti těm, kteří dostávají peníze ze zahraničí a pak kritizují Izrael. Některé nevládní organizace obvinila z toho, že "narušují právo Izraele existovat jako židovský a demokratický stát". Během dnešního zasedání vlády Šakedová prohlásila, že izraelská veřejnost "má právo vědět, které zahraniční vlády se zapojují do vnitřních záležitostí jiné země".

Izraelská mírová organizace Peace Now, která sleduje výstavbu židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, nový předpis nazvala "zločinem z nenávisti proti demokracii". "Jestliže se ministryně spravedlnosti opravdu zajímá o transparentnost, v první řadě by měla navrhnout právní předpis, který bude žádat po pravicových organizacích, aby informovaly o milionech získaných od soukromých dárců z ciziny i ze státního rozpočtu," uvedla organizace na twitteru.

Předpis zkritizoval i opoziční vůdce Jicchak Herzog ze Strany práce. Označil ho za "náhubkový zákon".