"Ti, co se přes nezvyklé prosincové počasí chystají vyrazit na Šumavu za horským sluncem a příjemnou procházkou, se mohou od 26. prosince vyvézt sedačkovou lanovkou na Špičák," řekl Radek Vaniš z největšího areálu Ski&Bike Špičák. Přeprava od 9:00 do 16:00 je možná pouze pro pěší bez lyží či kol. Budou platit letní ceny, lanovka pojede po 30 minutách, v případě většího zájmu nepřetržitě. Rozhledna na vrcholu Špičáku a cesta na Rozvodí zůstane kvůli rozhodnutí CHKO Šumava uzavřena. Výjimečný provoz v areálu potrvá až do 3. ledna. Bude otevřen skiservis, tělocvična, půjčovna s obchodem a občerstvení, a to i na vrcholu Špičáku.

I když poslední dvě zimy včetně začátku letošní nebyly dobré, ekonomické problémy areálu Ski&Bike Špičák nehrozí. "Máme zázemí silného finančního vlastníka, společnosti Unileasing," řekl provozní ředitel Vladimír Kasík.

"Také lanovka na Pancíř zahájí provoz 26. prosince, kdy se otevře chata na vrcholu. Rozhledna na Pancíři je v zimě uzavřená," uvedl Šebelík. Letní provoz přichystal také areál Nad nádražím v Železné Rudě, který bude otevřený od 26. prosince do 3. ledna od 10:00 do 16:00. Fungovat tam bude lanové centrum s nízkými i vysokými překážkami, sjezd na slalomových kárách a dětský kolotoč. Velký Javor zprovozní lanovku už 25. prosince, kdy se tam také otevřou restaurace a bary. Podle informací na webu areálu očekávají provozovatelé snížení teploty na minus tři stupně Celsia až 29. prosince. Srážky zatím hlášené nejsou.

Na Šumavě je nyní minimum cyklistů. Vzhledem k namrzajícím a místy zledovatělým cestám není jízda v terénu příliš bezpečná. Trasy v lesích jsou mokré a kloužou. Dnes ráno tu byla nula, řekl Šebelík. Pěší turistika před Vánoci je podle něj slabší než jindy, větší zájem očekává po Štědrém dnu, kdy přijíždějí lidé do hotelů.

V Plzeňském kraji se zatím lyžovalo jen velmi krátce v jediném areálu, a to koncem listopadu na železnorudské Weissově louce. Ostatní areály se na konci listopadu pustily do výroby technického sněhu, oteplení ale přišlo dříve, než mohly spustit vleky a lanovky. Ve Ski&Bike Špičák se podařilo před příchodem oblevy pokrýt technickým sněhem téměř celou sjezdovku. "Až se ochladí, jsme schopni za tři čtyři dny vyrobit sníh a spustit provoz," řekl spolumajitel Vladimír Kasík.