Benešík získal 237 hlasů, Roithová 220, pro Bartošku hlasovalo 205 delegátů a pro Miholu 204. "Dostali velmi silný mandát. Je to tým, který by měl stranu dobře připravit na krajské volby," řekl Bělobrádek. Významnou posilou je podle něj nově zvolený Benešík. Spokojený s volbou místopředsedů je i Jurečka. "Bude to dobrý tým. Jirka Mihola a Ondřej Benešík jsou jednoznačně posila," řekl.

Bartošek se ve svém projevu v podstatě kritizoval koaliční ANO a jejího šéfa Andreje Babiše. "Pokud připustíme premisu, že stát je firma, v tom případě sami pomůžeme destrukci demokracie v této zemi," řekl. Povinností lidovců podle něj je hájit svobodu, která je založena na volné soutěži politických stran. V podobném duchu se dnes na sjezdu KDU-ČSL vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle nějž veřejný prostor nelze řídit nebo dokonce zprivatizovat jako firmu. Tezi o tom, že stát lze řídit jako firmu, často opakuje vicepremiér a miliardář Babiš.

Bartošek slíbil, že se bude jako místopředseda věnovat krajům a pravidelně je objíždět. Chce dopomoct k tomu, aby stranu volili lidé, kteří o tom dříve vůbec neuvažovali. Postavil se za větší finanční podporu armády a sociálního bydlení.

Podle bývalé europoslankyně a ministryně zdravotnictví Roithové stojí za návratem KDU-ČSL do Sněmovny odvaha dát si do čela mladé muže, sice talentované, ale bez zkušeností z větší politiky. Omlazení strany tak bylo podle ní ku prospěchu. Varovala před pokušením populismu, které by podle ní mohlo stranu vrátit zpět do situace po volbách v roce 2010.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Mihola řekl, že malátnost a vyprázdněnost pravicových stran nahrává podpoře křesťanských demokratů. Klíčovými tématy jsou pro něj, bývalého učitele, rodina a vzdělání. Chce se zasadit o to, aby bylo školství skutečnou prioritou KDU-ČSL.

Poslanec Benešík v projevu zdůrazňoval význam lokálních politiků. Strana by také měla být aktivnější v otázkách migrace. Neměla by opouštět svá tradiční témata, ale věnovat se i novým. "Musíme ukázat, že jsme odborně zdatní, že máme expertizu i v oblastech, které nejsou s KDU-ČSL spojovány.

Kromě místopředsedů lidovci dnes volili členy dalších stranických orgánů, včetně Celostátního výboru. Mezi jeho členy byl zvolen například senátor Jiří Čunek, poslanec Vít Kaňkovský nebo bývalý ministr kultury Jaromír Talíř. Volby se konaly do pozdních nočních hodin.