Koncertní křídlo, na které léta umělci i návštěvníci divadla v bufetu odkládali kafe a víno, má výjimečný zvuk. Natolik zaujal českého virtuóza Igora Ardaševa, jenž v Ústí loni vystupoval, že se divadlo rozhodlo nástroj zachránit. "Na základě impulsu od Igora jsem si řekli, že do toho půjdeme a ten nástroj opravdu jak Fénixe vyzvedneme z popela," řekl dnes ČTK ředitel divadla Miloš Formáček, který bude páteční koncert Tří klavírů dirigovat.

Nástroj musel být nejprve vyjmut z majetku města Ústí. Jeho hodnota byla nulová, teď po renovaci je to podle Formáčka jedna z perel mezi nástroji v divadle. "Podle klavíristů i podle ladiče patří k výjimečným nástrojům v celých Čechách," řekl Formáček. Klavír byl zakoupen pro divadlo před koncem druhé světové války, podle renovátorů je nicméně starý zřejmě skoro stejně jako Československo. Po pár letech skončil jako odkládací pult.

Renovaci provedla firma C.Bechstein Europe v Hradci Králové, která ve foyer představí v rámci pátečního večera další klavíry a pianina. Každý návštěvník tak bude moci usednout k nástroji a zahrát si a případně se poradit s odborným personálem.

Na opravu nástroje poskytl dotaci Ústecký kraj ve výši 350.000 korun. Generální renovace se týkala všech konstrukčních částí, nová je povrchová úprava. "Vypadá, jako kdyby právě vyjel z továrny," podotkl Formáček. Mistři si poradili i s třikrát prasklou deskou, která byla doslova prolita kávou a vínem skrz na skrz.

Znovuzrozený klavír zazní pro umocnění hudebního zážitku společně ještě s dalšími dvěma klavíry. Hrát budou Igor Ardašev, Karel Košárek a Michal Mašek za doprovodu orchestru Severočeského divadla. Sloužit už bude renovovaný nástroj jen pro výjimečné příležitosti. "Budeme si ho šetřit, opečovávat, s kávou se už k němu ani nepřiblížíme," dodal Formáček.