"Živě budu hrát, dokud unesu trumpetu, piano už neunesu teď. Případnou studiovou nahrávku udělám v momentě, kdy mě napadne něco, co bude lepší než to ostatní. Ale Terčino milé údolí je vzhledem k mému věku rozloučení s živým nahráváním," řekl ČTK Spáleny.

Předchozí "live" album Panenko skákavá natočené ve Skokách u Žlutic hudební kritika v roce 2012 označila za "jednu z událostí podzimu". Spálený má k místu vzniku nové nahrávky Terčino milé údolí osobní vztah. Se svým o dva roky mladším bratrem, zpěvákem Petrem Spáleným, zde trávili v roce 1946 léto na statku u Nových Hradů zároveň s otcem, který se vrátil z Brity osvobozeného lágru Bergen-Belsen.

"Otec měl nahradit odsunuté Němce, byli jsme tam jen jedno léto, ale zůstaly ve mně krásné vzpomínky. Mluvilo se tam německy, česky i rumunsky a všichni nás děti hýčkali. V té době nenávistí a někdy oprávněné a někdy neoprávněné pomstychtivosti asi v dětech viděli něco, co se nemuseli bát mít rádi," vzpomínal Spálený.

Do Nových Hradů se Spálený vrátil v dospělosti při koncertování s kapelou ASPM a postupně začal jezdit pravidelně. Nyní tam tráví část roku.

Při živé nahrávce se na nádvoří a dvě galerie Cuknštejnu vměstnaly necelé tři stovky lidí. "Vybral jsme většinou věci, které jsme v minulosti z repertoáru vyřadili, třeba Blues o klamné naději napsané umírajícím Pavlem Koptou, které mě příliš dojímá, nebo Zahradu v dešti, kde se v textu vyjmenovávám desítky květin a mě vadilo, že všechny neznám. Tak jsme se na rozloučenou za pomoci své ženy všechny naučil," podotkl.

Jan Spálený Trio nahrálo album v sestavě Jan Spálený (piano, kornet, zpěv), trumpetista Michal Gera a Filip Spálený (tuba, baskytara). Přestože se kvůli chladnému počasí nástroje rozlaďovaly, nesáhli muzikanti k dodatečným úpravám ve studiu. "Nechal jsem to, jak to bylo. Chtěl jsem, aby po mě zůstalo něco autentického," řekl Spálený.

Jan Spálený vystudoval Pražskou konzervatoř jako tubista a od roku 1984 hrál se skupinou ASPM, kterou založil spolu s Petrem Kalandrou. Mediálně známější bylo jeho působení v Apollobeatu na konci 60. let s bratrem Petrem. Své první sólové album Edison vydal v roce 1978. V Českém rozhlasem pracoval jako hudební dramaturg a moderátor.