"Chtěli jsme končit nějakým dílem přítomnosti, něčím, co symbolizuje kus toho dneška," vysvětlil při prezentaci mince důvod výběru guvernér ČNB Miroslav Singer. "V tomto smyslu je Mariánský most asi nejimpresivnějším mostem, který vznikl v posledních dekádách," doplnil.

V roce 1999 byl most vybrán mezi deset nejkrásnějších staveb světové architektury 90. let, kde byl využit železobeton. "Jsem přesvědčen, že tento technický unikát, který se navíc nachází v jedné z nejkrásnějších částí toku Labe, je důstojným zakončením celé série zlatých mincí věnovaných mostům," uvedl Singer.

Podoba mince vzešla z veřejné soutěže, které se zúčastnilo 18 výtvarníků. Bankovní rada vybrala návrh Vojtěcha Dostála, který se u hodnotící komise umístil až na třetím místě. K tomu, že rada se nepřiklonila k doporučení komise, vedl podle guvernéra zejména nápad propojit mince. Most je totiž na minci rozdělen na půl. "V prvních návrzích jsem nakreslil na rub most celý a zdál se mi málo výrazný, což by bylo škoda, proto jsem podpořil jeho monumentalitu tím, že jsem ho rozdělil," přiblížil autor, kterého výběr bankovní rady překvapil. "Potěšilo mě to," přiznal výtvarník, podle jehož návrhů realizovala banka už několik pamětních mincí.

Banka vydává do oběhu 7200 kusů mince ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 2500 kusů v běžné kvalitě, u které je prodejní cena 14.936 korun. Mince ve špičkové kvalitě stojí 15.336 korun.

Monumentální stavba naproti Mariánské skále stála Ústí tři čtvrtě miliardy korun, byla to ve své době nejdražší dopravní stavba, kterou od roku 1948 v zemi financovalo město. Dodnes se radnice soudí s Hutními montážemi o cenu za dostavbu mostu.

V cyklu Mosty se na mincích objevil třeba gotický most v Písku, dřevěný most v Lenoře nebo Žďákovský obloukový most. Od roku 2016 začne nový cyklus zlatých mincí, jehož tématem budou hrady České republiky. První bude v květnu hrad Kost.