Festival vznikl před čtvrtstoletím z nadšení několika lidí z klubu Dobrý den pro netradiční zábavu a ne zcela obvyklé výkony. Postupem času se podle Marka Pelhřimov stal doslova Mekkou rekordmanů a festival jako největší akce svého druhu v Evropě dal městu přívlastek, který se používá už 25 let - Pelhřimov - město rekordů. "Rekordmani zde vytvořili a překonali tisíce rekordů a vydali při tom nevídané množství energie," řekl Marek.

Autogramiád nebo převzetí rekordmanských cen se v Pelhřimově zúčastnila řada osobností, mimo jiné Věra Čáslavská, Martina Sáblíková, Miroslav Zikmund nebo Jan Saudek. Pořadatelé zaregistrovali během let řadu nezapomenutelných výkonů. Aleš Spirman například představil nejmenší motocykl ve střední Evropě. Motorka vysoká 28 centimetrů dosáhla rychlosti až 50 kilometrů v hodině. Vytrvalec Zdeněk Jiruše ušel za 24 hodin na chůdách neuvěřitelných 122,5 kilometru nonstop. Na traktor Zetor a do něj se naskládalo 157 lidí. Fakír Emil Ondráček zasunul do svých útrob osm mečů najednou.

Podle Marka zasahují rekordy do velkého množství oblastí lidského konání, což je důkazem multižánrovosti této akce. "Festival chce být impulzem k tomu, aby lidi vstali od svých počítačů a mobilních telefonů a šli - nejlépe společně - něco zajímavého dělat," řekl Marek.

Letos návštěvníci festivalu uslyší například koncertní show rekordního počtu hráčů na ukulele, silák Železný Zekon bude tlačit auto oštěpem zapřeným o hrdlo. "Petr Fiedor předvede fakírské ohnivé kousky, dřevorubec vyřeže na čas motorovou pilou dvě desítky sov a čápů, vystoupí vrhač nožů a hřebíků, v programu je řada dalších rekordních vystoupení," řekl Marek.

Hlavní program se uskuteční tradičně na Masarykově náměstí. Na několika dalších místech ve městě budou v provozu samostatné hudební scény. Více informací zájemci najdou na webu.