"AFO dosáhlo jednoho ze svých naprostých vrcholů, přehlídku navštívilo víc než 7000 divaček a diváků a více než 500 českých a zahraničních hostů. Festival letos dokonale naplnil svou filozofii a vůbec poprvé ve své historii se stal živoucím manifestem ochrany Země a života v oceánech. Některé snímky a vystoupení hostů návštěvníky vnitřně hluboce zasáhly a hnuly s nimi k aktivitě, zájmu a zapojení. Potenciál je obrovský a další cíle festivalu se rýsují," řekl dnes ČTK mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

Přehlídka, která začala v úterý a končí dnes, už ocenila i nejlepší snímky. Emotivní filmová biografie o legendární, mimořádně statečné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové obdržela Cenu diváků i zvláštní uznání poroty Mezinárodní poroty festivalu. Na Cenu RCPTM (Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů) za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film dosáhl britský dokument Ozonová díra: Jak jsme bránili apokalypse, který pojednává o snaze vědců chránit Zemi před škodlivým UV zářením.

Cenu innogy za nejlepší český a slovenský populárně-vědecký dokumentární film získal experimentální snímek s názvem llllllIIIIl (v překladu z počítačového jazyka "2017") mladého českého režiséra Petra Salaby, doplnil mluvčí festivalu. V kategorii krátkých populárně-vědeckých filmů získal ocenění snímek Po nás pustina. Cenu za osobní přínos popularizaci vědy si v Olomouci převzal česko-americký režisér Steve Lichtag i zástupci renomované organizace Ocean Ark Alliance, jejímž cílem je tvorba platformy pro hlubší pochopení oceánů a života v nich. Přehlídka kromě filmových fanoušků přilákala do města i řadu známých režisérů, vědců či popularizátorů věd, kteří patří ke špičkám ve svém oboru.

Na AFO 2018 se přihlásilo 4432 filmů z celého světa, loni to bylo 3000 snímků. Dramaturgové do soutěžních kategorií vybrali 59 filmů. Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů se letos zaměřila na závislost v mnoha podobách. Jedním z hlavních témat byl vztah člověka k oceánu.