Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dostane Libuše Čihařová (87). Je spoluautorkou večerníčků jako Bob a Bobek či Maxipes Fík. Do kin přišlo loni během Anifilmu přes 27.000 diváků, promítalo se 500 filmů.

Festival přinese šest soutěžních kategorií a v nich deset celovečerních filmů, 37 krátkých, 43 studentských, 22 videoklipů a 18 abstraktních a nenarativních snímků. V soutěži Český obzor se utká 76 filmů českých animátorů. Soutěž nezávislých počítačových her zahrne 20 titulů.

Soutěž celovečerních filmů pro děti nabídne snímek Živitel irské režisérky Nory Twomeyové, jejž produkovala herečka Angelina Jolie. "Tento film byl v letošním roce nominován na Zlatý globus a na Oscara. V Třeboni představí svůj nový film Gordon & Paddy režisérka Linda Hambäcková ze Švédska, která s ním soutěžila i na letošním Berlinale," řekla Zajícová. Dále tato soutěž obsáhne snímky Velký zlý lišák a jiné příběhy, Zombilénium a Klimtovu Lajku o fence ztracené ve vesmíru.

V klání celovečerních snímků jsou hned dva íránské: Vyloučeni z nebe, který kombinuje 2D a 3D animace, a film Teheránská tabu. Z Itálie je pohádka Kočičí Popelka, z Jižní Koreje snímek Skončím prostě na ulici a v polsko-britské koprodukci vznikl film S láskou Vincent o malíři van Goghovi, snímek využívá malovanou animaci.

V sekci krátkých filmů přiblíží svou novinku i Němka Réka Bucsiová, film Solar Walk, který nedávno vyhrál na Berlinale. Soutěž Český obzor se dělí do čtyř podkategorií - do výběru studentských filmů prošlo 29 snímků téměř ze všech českých animačních škol. V sekci seriálů bude i dílo Kateřiny Karhánkové a Alexandry Hetmerové Mlsné medvědí příběhy, jež uspělo na amsterdamském festivalu Cinekid.

Promítacích míst bude více než loňských sedm, víc chtějí organizátoři využít areál Besedy. Nové akreditační centrum vznikne vedle Krčínova domu. Rozpočet festivalu bude kolem 11 milionů korun.

Hlavní ceny na Anifilmu získaly loni francouzský snímek Louise na pobřeží a Můj život Cukety, jejž natočil Claude Barras ze Švýcarska. Ocenění dostaly i krátké a studentské snímky, videoklipy a nově počítačové hry. I letos přehlídka přinese program pro české herní vývojáře nazvaný Game Day, kdy autoři představí divákům své rozpracované hry.