Celý svět si v létě připomene 100. výročí narození Bergmana, jednoho z nejvýznamnějších filmařů 20. století. Projekt Bergman 100 (1918-2018) spojuje aktivity švédského velvyslanectví, filmových distributorů a klubů, festivalů či filmové i divadelní fakulty. Scandi zahájí formálně nejradikálnější Bergmanův snímek Persona.

Vedle Persony uvede Scandi snímky Fanny a Alexandr, Mlčení, Podzimní sonáta a Scény z manželského života. "Hry (jakkoli kruté), sny (jakkoli tíživé) a vzpomínky (šťastné stejně jako ty tragické) stojí v epicentru pěti filmů, které jsme z mistrovy bohaté filmografie vybrali jako ty subjektivně nejdůležitější. Nešlo nám o popularitu, ale o jejich nadčasovost," řekl dramaturg Scandi Aleš Stuchlý.

Dánskými novinkami budou thriller Darkland a komorní drama Potvora. Již ve středu, den před oficiálním zahájením, se v pražském kině Atlas promítala tragikomedie Tak pravil Bůh.

Poprvé bude na festivalu možné vidět pohromadě všechny filmy režisérů Noera a Lindholma. Oba sdílí zálibu v realistickém zobrazování naléhavých společenských témat. Ačkoliv debutovali společně drsným vězeňským dokudramatem R, vydali se posléze jinými směry. Zaujetí "novým designem reality" je přesto spojuje.

Na Scandi se také představí výběr divácky oblíbených severských filmů. Nechybí vítězný film Cannes 2018, držitel šesti Evropských filmových cen a kandidát na Zlatý glóbus, švédský snímek Čtverec. Dále to je norská komedie Bezva chlap, akční thriller Okamžik zkratu a dramatický debut Sámská krev Amandy Kernell, který získal prestižní LUX Prize za rok 2017. Posledním je komediální drama Téměř chlap, které zvítězilo na festivalu v Karlových Varech a získalo zde i ocenění pro nejlepšího herce.