"V současnosti je tento, u nás celkem neznámý liberecký rodák, považován za jednoho z nejvýznamnějších dovršitelů hudby období pozdní renesance," uvedl Sturc.

V renesančním poddanském městečku se narodil Christoph Demuth - latinsky Demantius, 15. prosince 1567. "Jako mnoho ostatních měšťanských dětí studoval na zdejší latinské škole, ale jeho osobnost plně zaujala hudba, které se učil u hudebníků na dvoře Pánů Redernů," řekl Sturc. Jeho věhlas se podle historika rozšířil daleko za hranice rodného městečka, jako známý učenec a skladatel zemřel ve věku 85 let. "V průběhu svého poměrně dlouhého života působil v Budyšíně, Lipsku, Žitavě a Freibergu, vždy však ke svému učenecky polatinštěnému jménu uváděl přídomek Reichenbergensis - liberecký," dodal.

Koncert na počest skladatele pořádá knihovna ve středu 31. ledna. Hudební soubor FRAGIUM16 předvede oblíbené Demantiovy tance a rovněž velkolepou hudební bataglii (bitvu) s názvem Tympanum militare. "V tomto díle se Demantius inspiroval vojenskými úspěchy zdejšího Pána Melchiora z Redernu v bitvách proti Turkům," uvedl Sturc. Slavnostní podvečerní koncert v atriu knihovny bude proveden v dobových kostýmech a jeho součástí se stanou i takzvané renesanční šermířské pozice.