Výstava bude uzavřena od 1. ledna do 8. března. "Stálá expozice Století relativity je vlajkovou lodí Muzea moderního umění - ukazuje proměny výtvarného umění ve 20. století na nejlepších dílech z našich sbírek. Je to už téměř pět let, co jsme tuto expozici otevřeli, a tak je potřeba ji aktualizovat, oživit a doplnit o práce, které jsme během uplynulé doby získali," uvedl mluvčí muzea.

Kurátoři výstavu doplní především o nová díla. "Část výstavy tak bude například věnována olomouckému rodákovi Adolfovi Hölzelovi, jehož díla nám vloni věnoval sběratel Heinz Röthinger," uvedla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová. Uzavření výstavních prostor neposlouží jen k doplnění výstavy, ale využijí ho také technici. "Stálá expozice dostane nové osvětlení. Zářivky tak nahradí světla, u kterých jde regulovat světelnost i UV záření," doplnila vedoucí výstavního a sbírkového odboru Helena Zápalková.

Rozsáhlá stálá expozice moderního umění čítá v současné době na 140 exponátů od 120 autorů. Výstavu zdobí díla malířů jako je Antonín Slavíček, Emil Filla či Václav Špála. Cílem bylo prostřednictvím bohatých sbírek umění 20. století představit návštěvníkům bouřlivý vývoj české moderní výtvarné kultury - od doby doznívání impresionismu na přelomu 19. a 20. století až po konceptuální a postmoderní projevy posledních dvou desetiletí minulého století. Výstava je rozdělena do dvou pater. Zatímco Mansarda je věnovaná první polovině 20. století, v Obrazárně se odvíjí příběh umění od 50. let do konce 20. století.

Výstava Století relativity se neomezuje pouze na české umění. Kurátoři se pokusili o vřazení české sbírky do širšího kontextu. Představena je zde i tvorba exilových autorů, například Jiřího Koláře, Jana Knapa, Milana Kunce nebo Ivana Theimera a 25 význačných umělců z Polska, Maďarska a Slovenska. Vystavená díla mají podle ředitele muzea Michala Soukupa hodnotu v řádech milionů korun. Některá z nich se dočkala i své výstavní premiéry. Podle zástupců muzea podobná expozice v Olomouci chyběla 40 let.