"Letos jsme měli 8,5 milionu korun a v příštím roce bychom rádi měli alespoň stejnou sumu," řekla ČTK Kalistová. V předchozích letech se podpora podle ní pohybovala kolem dvou milionů korun za rok, což mohlo být také jedním z důvodů dřívějšího nižšího zájmu nakladatelů.

Němečtí, rakouští, švýcarští, ale i čeští nakladatelé mají zájem jak o klasická díla (Blatný, Jedlička, Kolář, Mácha, Nezval, Poláček, Váchal), tak o současnou českou literaturu. Z poezie je zaujali Sylva Fischerová, Jiří H. Krchovský, Zuzana Lazarová nebo Jaromír Typlt, z prózy Michal Ajvaz, Jiří Hájíček, Jiří Kratochvil, Iva Pekárková, Petra Soukupová, Marek Šindelka, Jáchym Topol, Kateřina Tučková nebo Michal Viewegh. Literaturu pro děti a mládež reprezentují Pavel Šrut a Vratislav Maňák; chystá se i antologie současného českého dramatu, uvedlo MK.

Organizací celé národní prezentace v Lipsku 2019 je pověřena Moravská zemská knihovna v Brně. Koordinátorem prezentace České republiky je pak Martin Krafl, někdejší ředitel Českého centra ve Vídni a v Berlíně. Druhá uzávěrka dotačního programu na příští rok je v polovině dubna 2018.

Podle informací na internetové stránce MK získalo podporu od roku 1998 do roku 2016 vydání 760 českých knižních titulů v překladu. Od prvotních osmi překladů v prvním roce udílení dotace po loňských 37 titulů. Letos MK podpořilo v první fází skoro šesti miliony korun vydání 95 titulů. Je mezi nimi česká klasika jako Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Viktor Dyk či Vladimír Holan, současní autoři jako Jáchym Topol nebo Petra Hůlová i méně známí spisovatelé nebo básníci. V druhé vlně žádostí letos MK rozdělilo dalších více než dva miliony korun.

Kvůli propagaci české literatury v zahraničí se letos po mnoha letech příprav otevřelo České literární centrum. Zřizuje ho ministerstvo kultury, je součástí Moravské zemské knihovny v Brně, sídlí však v Praze.