Zahajovací večer začne vernisáží koláží Miroslava Huptycha s názvem Labyrint světa/ráj srdce a autorským čtením básní Miroslava Huptycha a přednáškou znalců díla a života Jana Amose Komenského Jana Kumpery.

Festivalu, který začínal jako jednodenní připomínka narozenin Karla Hynka Máchy připadajících na 16. listopad, se zúčastní čeští básníci jako Petr Král, Marie Šťastná, Milan Ohnisko, Sylva Fischerová a mezinárodní hosté včetně islandské autorky Gerður Kristný a nizozemského básníka Mustafy Stitou. Zastoupeni budou literáti z 15 zemí.

V rámci festivalu se budou konat akce pro nejmladší, například akce Poezie jako průvodce labyrintem světa pro žáky prvního stupně základních škol v knihovně Lobzy v Plzni nebo program pro děti z mateřských škol v knihovně Kamenice nad Lipou. Připraveny jsou pořady i pro ty nejstarší - například v Domově pro seniory Chodov Praha nebo pro seniory v Turnově, kde si budou připomínat 100. výročí narození básníka Josefa Kainara.

Zvláštní událost připomínající život a dílo nedávno zesnulého Františka Listopada se uskuteční v portugalském centru Instituto Camões v Praze.

Organizátoři chtějí, aby se poezie dostala k co nejširší veřejnosti, proto se plakáty s básněmi vyvěsí také v pražských a libereckých tramvajích. Letos si cestující přečtou básně od Viktora Špačka, Víta Janoty, romské básnířky Tery Fabiánové a Jana Amose Komenského, autora motta letošního ročníku festivalu. "Osobně dávám přednost tomu číst si ve veřejných prostorech básně spíše než obvyklou reklamu, protože v nich je pravda, která protrhává mračno reklamních tlachů a může nám sdělovat důležité věci," uvedla Angličanka Bernie Higginsová, která stála u zrodu festivalu.