Filmařské týmy všech úrovní zahajují práci dnes v 19:00 a filmy musí dodat hotové do neděle 19:30. Projekce soutěžních filmů pak bude 28. října v kině Royal. Pražský vítěz bude soutěžit o mezinárodní Grand cenu v podobě 5000 dolarů (zhruba 110.000 korun) a o příležitost být vybrán mezi nejlepší filmy, které budou promítnuty na festivalu v Cannes.

Pražský projekt se podle Lukáše Vedrala ze společnosti Bontonfilm může pochlubit účastí nadějných talentů, které by se neměly v celosvětové konkurenci ztratit. "Důkazem toho je loňský vítězný film Bio Buddy pravidelných účastníků soutěže z týmu Popojedem. Na celosvětovém finále získali druhou cenu a režisér Jan Chramosta i cenu za nejlepší režii. Jeho krátký film se představil i v Cannes, od té doby sbírá ocenění na dalších festivalech," uvedl.

První soutěž 48 Hour Film Projectu se konala v roce 2001 ve Washingtonu, od té doby se této filmařské události zúčastnilo přes 300.000 lidí. Nyní probíhá každoročně ve více než 125 městech po celém světě. Pražští filmaři se budou moci poměřit s kolegy z tak odlišných míst, jako je New York, Johannesburg, Paříž, Melbourne, Šanghaj, Bombaj a mnoho dalších.