Přerovský rodák Marek Matějček absolvoval studium hutního zpracování skla na umělecké průmyslovce ve Valašském Meziříčí a poté se stejné tematice věnoval v ateliéru skla profesora Ronyho Plesla na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze. "Od sklářského designu se momentálně zatoulal ke kresbám, jež hodlá vydat v souborné sbírce kreslených povídek z děsivého a futuristického světa s pracovním názvem Virgoplex 13. A právě zmíněné autorovy ilustrace budou hlavní linkou připravované výstavy," doplnila Galová.

Komiksové story mají název Virgoplex 13, Virgoplex 13: Poušť a Aquaron. Autor čerpal námět ve vědecko-fantastické sféře a světových mytologiích. "Virgoplex 13 pojednává o astronautovi, který cestuje na neznámou planetu, kde najde zvláštní formy života," uvedl autor. Druhý navazující seriál je o pouštních lidech odvedených do metroplexu Virgo, kde poslouží jako genetický materiál pro výrobu nové kosmické super rasy.

Poslední komiksový příběh s názvem Aquaron zachycuje oceánickou sféru uvnitř planety a útěk mořských lidí z jejich vězení v chladné Nové Oceánii, doplnil výtvarník. "Některé kresby fixem autor digitálně koloruje, jiné budou k vidění jen v černobílé variantě. Vstupní foyer galerie uvede návštěvníky do výstavy prezentací digitálních piktogramů, které jako projekt ke zmapování vnitřního světa vznikly nejdříve a přímo vedly ke tvorbě námětů pro fantastický příběh," doplnila Galová. Dodala, že piktogramy budou prezentované na obřím panelu přes celou stěnu.

Přerovská městská galerie sídlí v prostorách zámku, každoročně se zde pořádá zhruba desítka výstav. Představují se i známí umělci, letos to byla například výstava jazzového trumpetisty, hudebního skladatele a malíře Laca Decziho, který do Přerova přivezl z New Yorku své oleje. Galerii loni navštívilo 16.000 lidí, zhruba o tisíc více než předloni.