"Výjimečný dokument Jezero Vostok vznikal celých 18 let a cena festivalu mu velmi zásadně pomůže v jeho dalším tažení. AFO tak skutečně plní jeden ze svých stěžejních cílů, kterým je dopomoci vzniku další kvalitní pop-vědecké tvorby," uvedl programový ředitel Jakub Ráliš.

Cenu pro nejlepší česko-slovenský snímek si odnesl dokument Jednou nohou v absolutnu: Hon na Parkinsona o netušených možnostech spolupráce špičkových neurologů s elektrotechniky. Sami diváci ocenili epické rodinné dobrodružství Predátoři 3D. Nejlepším krátkým populárně-vědeckým filmem porota určila snímek Pod nulou.

AFO také předalo ocenění CERNu - Evropské organizaci pro jaderný výzkum. "Jako instituci jsme jednoduše ocenili jeden z nejúžasnějších vědeckých počinů v dějinách lidstva. Na příkladu CERNu můžete vidět, že jakmile se lidé spojí, mohou společně vytvářet naprosto mimořádné věci," zdůvodnil volbu AFO Ráliš.

Už při slavnostním zahájení festivalu obdržel hlavní cenu za celoživotní přínos popularizaci vědy astronom Jiří Grygar. Na AFO se letos přihlásilo více než 3000 snímků, dramaturgové do třech hlavních soutěžních kategorií vybrali 52 filmů. Celkově se na festivalu, jehož tématem byl slogan The Future Is Now! (Budoucnost je teď!), promítalo 150 snímků.

"Festivalové centrum i přes letošní nepřízeň počasí opět pulzovalo mimořádnou energií, která na AFO tradičně vzniká díky dokonalé interakci mezi našimi diváky, hosty a členy organizačního týmu, v drtivé většině studenty Univerzity Palackého," uzavřel ředitel festivalu Matěj Dostálek. Příští 53. ročník AFO se vydá pod mořskou hladinu a uskuteční se v dubnu roku 2018.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, patří mezi nejstarší české filmové přehlídky. Za posledních osm let se podle pořadatelů návštěvnost zvýšila téměř desetinásobně.