Jednaosmdesátiletý český astronom a astrofyzik získal cenu festivalu především za to, že přivedl celé generace k lásce k vesmíru, k vesmírným technologiím a vesmírným objevům. "Je to ocenění jeho osobnosti. Je to pro nás pocta, že cenu od nás přijal. Za poslední dva roky řadu cen včetně vyznamenání od prezidenta republiky odmítl. Je to pro nás čest," řekl dnes ČTK mluvčí přehlídky Ondřej Čížek.

Na festival se dosud akreditovalo 3300 návštěvníků, jejich počet ještě vzroste. "Mezi diváky převažují vysokoškoláci, významně nám narůstá počet studentů ze středních škol. Už od předloňského ročníku významně posilujeme i rodinné podívané," doplnil mluvčí.

Na letošní ročník AFO se přihlásilo rekordních 3000 populárně-vědeckých filmů z celého světa. Je to o 500 více než loni. Do užšího soutěžního výběru dramaturgové festivalu vybrali 52 filmů. Dvě desítky z nich zamíří do mezinárodní soutěže, 16 do nově založené česko-slovenské soutěže a 16 do soutěže krátkých filmů. "Společně se speciálními projekcemi, které jsou mimo soutěž, máme dohromady až 150 projekcí," doplnil Čížek.

Letošním tématem je slogan The Future Is Now! "Hodně lidí si myslí, že témata, kterým se festival hodlá věnovat, jako jsou životní prostředí, umělá inteligence, robotika či globální oteplování, jsou věcí budoucnosti a problémem dalších generací. Není tomu tak. Budoucnost je teď a jedině my jsme ti hlavní aktéři, " uvedl již dříve programový ředitel Jakub Ráliš.

Některé ze snímků z produkce HBO nebo National Geographic diváci na AFO uvidí v české premiéře. Festival nabídne například aktivistický dokument Je s námi konec? v režii Fishera Stevense, ve kterém je ústřední postavou snímku herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio. K vidění bude také očekávaný televizní seriál Genius o životě a díle Alberta Einsteina, která se natáčela po celé České republice. Na programu je i premiéra dokumentu Predátoři 3D či snímek Na křídlech ptáků 3D z produkce BBC.

Do Olomouce na přehlídku zamíří i světoví vědci. Mezi nimi japonský specialista na robotiku Hiroši Išiguro, tvůrce vlastní robotické kopie, či americká filozofka Susan Schneiderová.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, patří mezi nejstarší české filmové přehlídky. Za posledních osm let se podle pořadatelů návštěvnost zvýšila téměř desetinásobně.