"Jiří Grygar přivedl celé generace k lásce k vesmíru, k vesmírným technologiím a vesmírným objevům. Přirovnávám ho k tomu, že je to československá obdoba amerického astronoma Carla Sagana," řekl dnes ČTK mluvčí přehlídky Ondřej Čížek. Astronom a astrofyzik, popularizátor vědy v oblasti astronomie, bude mít v Olomouci v úterý přednášku v kině Metropol, cenu za celoživotní přínos převezme v 19:00. Následovat bude film s názvem Na křídlech ptáků 3D z produkce BBC.

Hlavní hvězdou mezi hosty bude japonský robotický vědátor Hiroši Išiguro. "Je znám, že si vyrobil robota jeho vlastního vzezření, má tak svého vlastního klona. Je tedy otázkou, kdo vlastně do Olomouce dorazí," doplnil Čížek. Susan Schneiderová bude přednášet o umělé inteligenci.

Na letošní ročník mezinárodního festivalu Academia film Olomouc (AFO) se přihlásilo rekordních 3000 populárně-vědeckých filmů z celého světa. Je to o 500 více než loni. Do užšího soutěžního výběru dramaturgové festivalu vybrali 52 filmů. Dvě desítky z nich půjdou do mezinárodní soutěže, 16 do nově založené česko-slovenské soutěže a 16 do soutěže krátkých filmů. "Na AFO se vždy hlásí kvalitní, tematicky zajímavé a především aktuální snímky. Ani letos to nebyla výjimka a osobně mě překvapilo množství snímků zaměřených na digitální technologie a výzvy s nimi spojené," uvedla na stránkách www.afo.cz dramaturgyně Jana Jedličková.

Slogan The Future Is Now! podle pořadatelů vystihuje program přehlídky. "Motto vypichuje aktivismus festivalu, jde o burcující slogan. Vybízí to k tomu, že pokud chceme zabránit nejpalčivějším věcem, jako je globální oteplování či ničení životního prostředí, tak musíme začít jednat teď," řekl Čížek.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, patří tak mezi nejstarší české filmové přehlídky. Za posledních osm let se podle pořadatelů návštěvnost zvýšila téměř desetinásobně. Loni se na něj akreditovalo přes 5500 lidí.