"Každý rok tady pořádáme mezinárodní akci, v roce 2016 jsme tady měli světový předkongres. Poprvé byl světový kongres na Slovensku, proto jsme nabídli světovému svazu esperanta, že bychom udělali předkongresový výlet. Měli jsme tu esperantisty ze čtyř kontinentů," uvedla Dvořáková. Podle ní převažuje zájem zahraničních návštěvníků, do muzea ale pořádají zájezdy i české školy nebo senioři.

Muzeum, jehož vznik inicioval Český esperantský svaz za přispění města a ministerstva kultury, bylo otevřeno v roce 2008. Sídlí v reprezentativní budově Ottendorferova domu, depozitář má v České Třebové. Muzejní expozici tvoří cenné exempláře knih vydávané v esperantu v různých zemích světa a dokumentace esperantského hnutí v Česku i zahraničí. Shromažďuje veškerou literaturu vydávanou v umělém jazyku, knihovna nabízí asi 17.000 titulů včetně časopisů. Muzeum slouží také jako badatelna, která je vybavena elektronickým slovníkem, knihovnou esperantské literatury nebo nejobsáhlejším výkladovým slovníkem Plena Ilustrita Vortaro. Instituce rovněž pořádá kurzy esperanta.

Nejbližší obdobná muzea existují v Polsku či Rakousku. Podle Dvořákové je v České republice asi osm stovek členů esperantského svazu, celkový počet esperantistů je odhadem dvojnásobný.

Esperanto je neutrální mezinárodní jazyk, který vytvořil koncem 19. století polský lékař židovského původu Ludwig Zamenhof. Má umožnit komunikaci, která nezvýhodňuje žádný národ a jeho kulturu. Základní slovní zásoba se z větší části zakládá na latině, řečtině a slovech germánského původu. Gramatika je jednoduchá bez jakýchkoli výjimek, výslovnost je shodná s písemným projevem. Pro mluvnici byla vzorem jednoduchá anglická gramatika. Esperanto je údajně možné se naučit šestkrát snadněji než kterýkoli evropský jazyk.