V roce 2003 Pontesová s Morriconem nahrála autorské album Fokus, jehož kopií se prodalo více než 800.000 kusů. Mezi její nejúspěšnější skladby patří Tell Me nebo Song of The Sea. V minulosti reprezentovala Portugalsko v hudební soutěži Eurovize. Během své kariéry spolupracovala s umělci jako jsou Andrea Bocelli nebo José Carreras.

Pontesová je představitelkou portugalské hudby fado, která vznikla ve 20. letech 19. století v chudých čtvrtích Lisabonu. Jejími náměty jsou nešťastná láska, sociální nespravedlnost a osud. Dnes se u fada rozlišují dva směry - původní fado vadio zpívané v portugalských městech za doprovodu kytary a profesionální fado uváděné na koncertech nebo v televizních pořadech.

Morricone se v Praze představí v rámci turné 60 Years of Music World Tour. S ČNSO vystupoval již na minulých koncertních šňůrách. Celkem je slyšelo více než 350.000 fanoušků. Společně také nahráli hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, za kterou Morricone získal Oscara. "Pokud mohu říci, náš vztah je za roky spolupráce neobyčejný, nejen Enniův ke mně a naopak, ale především jeho k celému orchestru, který opravdu zbožňuje, což již mnohokrát dokázal. Zdůrazňovat, že ČNSO jej miluje, je zbytečné," řekl ke vzájemné spolupráci ředitel ČNSO Jan Hasenöhrl.

Morricone v největší hale České republiky vystoupí již po čtvrté. Předchozí koncerty byly vždy dlouho dopředu vyprodány.