"Íránská kinematografie se za poslední roky posunula do nové éry. Výraznou pozici v ní zaujímá mladá generace přinášející neotřelé pohledy i náměty. Tato generace je stále silně ovlivněna výraznými osobnostmi, jako je například Abbás Kiarostámí. Současně se ale odklání od naturalistické tvorby, která íránskému filmu dominovala v posledních dvou dekádách," komentoval výběr programový ředitel přehlídky Káve Dánešmand.

Program letos představí výběr z více než 600 titulů z let 2015 a 2016. Většina z 25 snímků, které budou na festivalu uvedeny, reprezentuje současnou "mladistvou" poetiku íránské kinematografie. Doplní je i několik zásadních děl předních osobností íránského filmu - mimo jiné snímek Salesman perského režiséra Ašghara Farhadího, který získal dvě ocenění na festivalu v Cannes 2016, je nominován na Zlatý glóbus 2017 a celou přehlídku 10. ledna v pražském kině Lucerna zahájí.

Festival se pak do 15. ledna uskuteční v pražských kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Royal a v Kině Pilotů. Od 17. do 18. ledna se přesune do brněnského Kina Scala a od 19. do 21. ledna do bratislavského Kina Lumière. Celkem nabídne pět sekcí, mezi nimiž budou celovečerní filmy v soutěži, dokumenty i snímky krátké. "V programu připomeneme i Abbáse Kiarostámího, jehož úmrtím přišel loni filmový svět o jednu z nejvlivnějších a nejkontroverznějších osobností současného umění. Při slavnostním zakončení uvedeme jeho poslední zásadní snímek Hra na lásku," dodal Dánešmand. Kompletní program naleznou zájemci na adrese www.iranci.cz.