Významné mezníky zlínských ateliérů z let 1936 až 2016, tedy za osm desítek let, jsou zachyceny na několika desítkách fotografií. "Zmíněna jsou například jména jako Elmar Klos a Alexander Hackenschmied. Výstavu doplňují fotografie a velkoformátové plakáty z filmů Karla Zemana, které sedm let ležely v depozitáři a naposledy byly veřejnosti představeny v New Yorku," uvedla Podhajská.

Výstavu do Holešova zapůjčila produkční společnosti Filmfest. Veřejnosti bude přístupná volně v době konání kulturních akcí do března příštího roku. Doplňují ji knižní publikace, které byly k výročí 80 let od založení ateliérů vydány: knihy FA Kudlov 1 - Kudlovská stodola (Založení a první léta filmových ateliérů ve Zlíně) a Začalo to Ferdou Mravencem (80 filmových let - 55 festivalových let), které si návštěvníci mohou v Holešově zakoupit.

Počátky filmové tvorby ve Zlíně jsou spojeny s rozvojem obuvnického koncernu Baťa a jeho potřebou propagace. Vedení závodů pro tento účel zvolilo film, do Zlína se v polovině 30. let minulého století stěhovali filmaři z Prahy, například režisér Elmar Klos, producent Ladislav Kolda či fotograf, střihač a kameraman Alexander Hackenschmied. Připojil se k nim učitel Jaroslav Novotný, zakladatel tvorby školního filmu, který byl po válce pověřen vedením zestátněných ateliérů. Za 80 let existence ateliérů v nich bylo vyrobeno téměř 1800 filmových titulů.