Areál zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde bylo loni otevřeno nové muzeum přibližující historii místa prostřednictvím multimediální expozice, bude podle pořadatelů sloužit jako ukázková památka. "Účastníkům semináře bude sloužit jako vzorový příklad integrovaného řízení - ochrany, správy, zhodnocování a udržitelné správy památek v České republice," řekl dnes novinářům za majitele zámku a organizátory semináře Constantin Kinský.

Seminář pořádá zámek Žďár nad Sázavou ve spolupráci s organizací Réseau des Grands Sites de France, účastní se jí i francouzské a české sdružení památek zapsaných na seznam UNESCO. Přijedou soukromí, obecní i státní majitelé památek, kromě ČR a Francie také z Bulharska, Polska, Moldavska a Lotyšska. Seminář je zaměřen jen na východní a střední Evropu, která díky historii má svá specifika ve vlastnictví a správě památek.

Zástupce rodiny Kinských uvedl, že snahou správců památek je dnes nikoli přivést co nejvíce návštěvníků, ale nabídnout jim k samotné prohlídce nějaký zážitek z místa, které je jedinečné. V ČR je podle něj jedním z problémů, že obrovské množství turistů navštěvuje Prahu, ta je přeplněná, ale do mnoha dalších míst příliš nejezdí. Proto je podle něj důležitá spolupráce mezi různými vlastníky památek, ale i mezi jednotlivými regiony a zeměmi.

Situace je také různá v jednotlivých zemích. Zatímco v ČR mohou dotace od státu získat i soukromí majitelé památek, ve Francii veřejné peníze dostávají jen státní památky. Soukromé jsou podporovány díky daňovým odpisům, řekl Kinský ČTK.

"Organizace Réseau des Grands Sites de France úzce spolupracuje s francouzským ministerstvem životního prostředí, jež má ve své kompetenci velké krajinné památky," řekla dnes Lucie Para zastupující tuto organizaci. Tyto "grands sites de France" jsou místa zahrnující jak přírodní, tak kulturní památky, často sdružují i několik obcí a velká území. "Daly se dohromady a pracují společně na svém programu, otevření památek publiku a místní, ale i mezinárodní spolupráci," uvedla.

Sdružuje velmi navštěvované památky, má 40 členů a jejich památky ročně navštíví kolem 32 milionů lidí, řekla. "Politikou grands sites de France je snaha památky obnovovat a přemýšlet o nich ve větším časovém horizontu," uvedla Para.