Festival se dosud odehrával pod širým nebem na nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci. Podle Kresty se však až polovina titulů odehrávala uvnitř muzea, důvodem bylo nejen počasí, ale i potřebné technické zázemí. "Sedmý ročník Olomouckých divadelních prázdnin se bohužel neuskuteční, neboť není možnost jej připravit v takové podobě, která by vyhovovala divákům i účinkujícím. Místo produkcí pod širým nebem bychom museli vzít zavděk hraním v interiéru, což v případě letní akce postrádá smysl," řekl dnes ČTK mluvčí Moravského divadla David Kresta.

Dalším důvodem je podle něj také skutečnost, že Moravské divadlo coby hlavní pořadatel akce nemá nyní v repertoáru komorní titul, který by mohlo na festivalu uvést. "Za těchto podmínek se pořádání festivalu v letošním roce nejeví jako zcela hospodárné. Neznamená to, že festival končí, budeme se těšit na příští léto, kdy už také Moravské divadlo bude mít v repertoáru komorní titul Central Park West - komedii Woodyho Allena uvede Roman Vencl," doplnil mluvčí.

Na přehlídce se v minulosti podíleli také zástupci ostatních divadelních scén ve městě jako je Divadlo Tramtarie a Slovanský tyátr, na festival byly každoročně zvány i mimoolomoucké soubory. "Mrzelo nás, že Moravské divadlo zrušilo Olomoucké divadelní prázdniny. Ve Václavově sále Vlastivědného muzea jsme před 13 lety odehráli naše vůbec první představení. Řekli jsme si, že jsme tu byli před festivalem, tak tady budeme i po něm," uvedla principálka souboru Martina Bičová.

Soubor se rozhodl proto uvést vlastní open air představení na nádvoří muzea. V úterý 30. srpna zde uvede Gogolovu Ženitbu, kterou hraje od října loňského roku na scéně Divadla na cucky. Další z účinkujících, Divadlo Tramtarie, chystá představení pod širým nebem v polovině srpna na nádvoří olomoucké radnice, kde uvede během třech dnů komedii Kabaret nahatý Shakespeare.

Přehlídka Olomoucké divadelní prázdniny vznikla před sedmi lety kvůli tomu, že přes léto je Moravské divadlo uzavřené. Rozšířit měla také kulturní dění během prázdnin v krajském městě. Každoročně přinášela návštěvníkům na konci srpna zhruba šest představení profesionální i amatérské divadelní tvorby.