Středočeské muzeum dnes zájemcům představilo trvalé expozice i jindy nepřístupné prostory. Připravena je také večerní prohlídka ateliéru Zdenky Braunerové. Na zámecké půdě si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu představující obnovené památky Středočeského kraje v letech 2012 až 2014.

Akce potrvají do 11. června. Letošní téma je muzea a kulturní krajina. Jde o 12. ročník, návštěvníci mohou zamířit téměř do dvou set měst, kde muzea, galerie i další instituce připraví speciální programy, noční prohlídky a podobně. Vstupné bude převážně zdarma.

V Roztokách si dnes také převzali ocenění zástupci institucí oceněných v soutěži Gloria musaealis, mezi úspěšnými bylo i mladoboleslavské Letecké muzeum Metoděje Vlacha nebo Národní technické muzeum v Praze. Výsledky soutěže byly vyhlášeny ve středu v Praze při příležitosti dne muzeí.

Muzejní noc se koná i v dalších středočeských objektech, například mladoboleslavském Škoda muzeu, kladenském Sládečkově vlastivědném muzeu nebo Muzeu T. G. M. Rakovník.

Muzejní noc pořádá 28. května velvarské muzeum u kostela Všech svatých v bývalých Malovarech, budou zde připraveny různé aktivity pro děti i dospělé, úspěšné řešitele čeká pasování na rytíře přímo v kostelíku.