Podle ní dominují programu představení renomovaných souborů z Polska, přičemž polské divadelnictví je v posledních letech řazeno mezi progresivní evropské divadelní kultury. Teatr Polski představí v Praze inscenaci Prezidentky v režii zakladatele "nové polské divadelní vlny" Krystiana Lupy, který je držitelem Evropské divadelní ceny za přínos divadelnímu umění a dalších ocenění.

"Do evropské divadelní špičky patří i představitel střední generace polských režisérů Jan Klata, který vstoupil do profesního života po roce 2000 a hned na sebe upozornil jako nekonvenční a kontroverzní komentátor veřejného dění doma i v zahraničí. Platí to i pro jeho nastudování Ibsenova Nepřítele lidu, kterého přiveze do Prahy Narodowy Stary Teatr v Krakově, kde je ředitelem," uvedla Andělová.

Pomyslnou "polskou sekci" festivalu uzavřou inscenace dvou nejmladších představitelek současné polské režie. Eweliny Marciniakové, režisérky inscenace Gałgan v podání wroclawského souboru Teatr Współczesny, a Agaty Kucińské, která připravila loutkovou inscenaci Uprostřed slunce hromadí se popel z repertoáru wroclawského Teatru Lalek.

Slovenské divadlo bude reprezentovat Městské divadlo Žilina s inscenací Opilí v režii Eduarda Kudláče. Komorní scéna Aréna z Ostravy přiveze inscenaci Slyšení v režii Ivana Krejčího, která se v anketě Divadelních novin stala Inscenací roku 2015 a je absolutním vítězem Cen divadelní kritiky časopisu Svět a divadlo.

Domácí Divadlo pod Palmovkou představí inscenace Mlčení bobříků v režii Jana Friče a Laskavé bohyně v režii Michala Langa. Představení podle slavného románu Jonathana Littella festival 23. května zahájí.

Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Divadla pod Palmovkou. Akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, radního hlavního města Prahy Jana Wolfa a velvyslance Slovenské republiky Petera Weisse.