Inscenace vypráví vtipné i dojemné příběhy, které zažívá čtyřiačtyřicetiletý hlavní hrdina Samko Tále v ulicích Komárna. Samko je mentálně retardovaný, je v invalidním důchodu a přivydělává si tím, že jezdí po městě s vozíkem, sbírá starý papír a vozí ho do sběrny. Je ale všímavým pozorovatelem a vše o lidech, které pozná, si pečlivě zapisuje. O mrtvých i o živých.

Bizarní panoptikum živých i mrtvých figurek ze slovensko-maďarského městečka je směšné, ale i smutné. Samko má jasné názory na homosexuály, Maďary, cikány, lidi bez televizoru i na Čechy.

"Retardovaný kluk, který strašně chce být normální, tlumočí všechno, co mu přijde normální. Takže říká velmi rasistické, xenofobní a různé divné věci a prezentuje je, že jsou normální. Protože to tak ve svém okolí vnímá, že je to normální," řekl ČTK Maceček.

Knihu o hřbitově vybral jako náhradu za původně oznámený titul Zátiší s Datlem, jenž byl stažen kvůli situaci ve světě. Hlavním hrdinou je totiž terorista. Po loňských událostech v Paříži divadlo inscenaci z piety k obětem útoku nahradilo právě slovenským bestsellerem.

Kromě Trčálka obsadil Maceček do dalších rolí například Martina Vrtáčka, Josefa Kubáníka, Alžbětu Kynclovou, Irenu Vackovou, bývalého ředitele divadla Igora Stránského i někdejšího člena hereckého souboru Karla Hoffmanna.