Muzikál Zpívání v dešti v podání operního souboru zhlédlo při 14 představeních 6011 diváků, komedii Zavolejte Jeevese 3643 diváků. Hrála se loni patnáctkrát. "Na sedm představení baletního příběhu Labutí jezero přišlo 2515 diváků," uvedla Ernstová.

Dodala, že vedení divadla si velice cení dvou zajímavých inscenací uvedených v závěru roku 2015. "Jde o velký činoherní příběh Archa naděje napsaný podle historické plavby židovských uprchlíků do Palestiny a baletní večer Pas de trois, v němž účinkuje spolu s baletem a orchestrem i houslový virtuóz Pavel Šporcl," řekla Ernstová.

Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, které Jihočeské divadlo provozuje, bylo loni divácky úspěšných všech sedm uváděných titulů. Lidé mohli zhlédnout například operu Carmen, balet Labutí jezero nebo dobrodružnou komedii Baron Prášil. "Přišlo sem více než 54.700 lidí, což je o 1500 více než v roce 2014," uvedla Ernstová.

Jihočeské divadlo vzniklo v roce 1919, v jeho historické budově se ale hrálo už na konci 18. století. V současnosti divadlo integruje čtyři samostatně působící umělecké soubory - činohru, operu, balet a soubor loutkohry.

ppe dr