"Nečekali jsme to, ale trošku jsme získali dojem, že by to mohlo dopadnout, když se pan Morricone dostal do nominace. Jsme za cenu rádi především za něho, on si ji zaslouží nejvíce a my se můžeme od jeho úspěchu trochu ohřát. Na pátečním koncertu z Tarantinova westernu posluchačům zahrajeme dvě části," řekl ČTK šéf ČNSO Jan Hasenöhrl, který na nahrávce oceněné Zlatým glóbem hraje dvouminutové sólo na trubku.

Ocenění na ceremoniálu v Los Angeles jménem Morriconeho převzal režisér Tarantino. "Je to můj nejoblíbenější skladatel. A když říkám oblíbený, nemyslím tím zdejší skladatele filmové hudby, ale Mozarta nebo Beethovena," uvedl Tarantino v děkovné řeči.

Hudbu, která už získala cenu newyorských filmových kritiků a je nominována na cenu Britské filmové akademie BAFTA, nahrál Morricone loni v létě v Praze. Nahrávání se v hostivařských studiích ČNSO osobně účastnil také Tarantino. Oba pak navštívili závěrečný koncert festivalu Prague Proms, kde zazněly i Morriconeho skladby. V prosinci pak ČNSO s Morriconem nahrával znovu přímo v londýnských studiích Abbey Road, tentokrát verzi pro vinylové vydání soundtracku Osmi hrozných.

"Je to prostě výborný orchestr," vysvětlil držitel čestného Oscara Morricone, proč si vybral ke spolupráci české muzikanty. "Hrají bravurně, jak sólisté, tak celý orchestr. Imponuje mi celková úroveň hudebníků, tím myslím nejen jejich vzdělání, ale i přístup a vychování. Jsou slušní, zdvořilí a vstřícní," prohlásil před nadcházejícím turné s názvem 60 let v hudbě, které startuje 15. února v Praze.

Před již vyprodaným vystoupením nabádá jeho pořadatel návštěvníky, aby si kvůli bezpečnostním opatřením svůj příchod do haly naplánovali s předstihem. Halu otevřou v 18:30. V pražské O2 areně vystoupí sedmaosmdesátiletý skladatel potřetí. Také předchozí dva koncerty byly zcela vyprodány.