Připravovaná hra dává nahlédnout do životů top manažerů, kteří však řízením osudu přišli o svá lukrativní místa a ocitli se na dlažbě. "Tito lidé, kteří právě spadli z výsluní až na dno, procházejí speciálním kurzem, který jim má pomoci vyrovnat se s novou situací. Opět se zapojit do běžného života a najít si novou práci," uvedla. Dodala, že výchozím materiálem pro hru byla Widmerova osobní setkání jak s vyhozenými manažery, tak s jejich poradci.

Top Dogs inscenuje jako psychoterapeutický kurz, kdy jsou všechny postavy stále na scéně a v monologických úryvcích či řízeném rozhovoru s dalším účastníkem kurzu dávají nahlédnout do svého soukromí.

Inscenaci nazkoušel polský režisér Grzegorz Kempinsky, který v Aréně pracuje již potřetí. "Je to zvláštní druh materiálu, kde tah vyprávění není lineární. Navíc já jsem ještě scény z původního textu popřehazoval tak, aby nešlo o dokumentární divadlo. Vidíme tak jen úryvky z dějů, a herec si musí sám v sobě doplnit tu cestu, kterou postava projde. To na něj klade velké nároky a vyžaduje hodně vlastního vkladu. A jako klíč, který to vše sjednocuje, je právě ta forma psychoterapie," přiblížil inscenaci Kempinsky.

Poprvé byla hra uvedena ve Švýcarsku v roce 1997. Autor v ní stejně jako u svých románů, povídek a esejů v komických vlnách propojil fikci s realitou.

Zajímavostí je, že tentokrát se diváci ve hře nesetkají s fiktivními jmény postav. Herci ztvárňují role pod svými vlastními jmény, jak to předepsal autor v původní švýcarské verzi pro curyšské divadlo.

"Ze začátku to bylo hodně divné, dost jsme se tomu smáli. Když se postava nějak jmenuje, můžeme se za ni schovat. Jsou to naše zkušenosti, naše emoce, ale pořád můžeme říkat, že to nejsme my, ale ta postava. Tady rolemi kryti nejsme a všechny nás zajímá, jak na to budou diváci reagovat," řekla herečka Tereza Cisovská.

V inscenaci se tak diváci setkají se zvláštní situací, kdy před ně předstoupí postavy jménem Tereza Cisovská, Zuzana Truplová, Vladislav Georgiev, Albert Čuba, Petr Panzenberger, Marek Cisovský, Josef Kaluža a Štěpán Kozub. Scéna a kostýmy jsou dílem Barbary Wolosiukové, hudbu složil Marcin Müller. Premiéra Top Dogs je naplánována na sobotu 9. ledna v 18:30.