Pitomost aneb Kanárek je drsnou komedií na aktuální téma, což jsou exekuce. Do reality zapletl autor i sny a jisté neskutečno, které vyplývá z lidských přání. "Tak trochu gangsterská komedie by měla budit jak hrůzu, tak i osvobozující smích z toho, že někdy se neskutečno stává realitou, která překonává lidskou fantazii," uvedl Kabeš.

Pitomost aneb Kanárek je hra o dvou přítelkyních. Jedna má dům, peníze a problémy s rodinou, zatímco druhá v jejím domě bydlí, má dluhy, na krku exekutory a problémy s rodinou. "Pitomost je o pitomosti, která, přeroste-li míru, zničí jednotlivce, rodiny a společnost učiní náchylnou k přijímání tak pitomých norem, že ji to rozloží," uvedl Kabeš. Co ve hře napáchá kanárek, se podle něj dozví divák až v divadle. Ve hře se představí Štěpánka Prýmková, Jana Hejret Vojtková, Michaela Foitová, Tomáš Impseil, Matěj Nechvátal či Martin Polách.

Liberecké divadlo má v poslední době poměrně velké zkušenosti s autorskými hrami českých autorů. Letos v červnu uvedlo hru Karla Steigerwalda nazvanou Cena facky aneb Gottwaldovy boty o nestoudnosti dnešních komunistů. Nedávno měla premiéru hra Jiří Mucha: Carpe Diem! od Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka, kteří netradičním způsobem zpracovali životní osud syna malíře Alfonse Muchy. Divadlo připravuje ještě jednu autorskou novinku, a to od Arnošta Goldflama.