V baletní terminologii je "pas do trois" chvíle, kdy tři tanečníci tančí společně na jedné scéně. V tomto případě se na jevišti potkávají tři umělci, kteří spolu protančí tímto baletním večerem.

Baletní inscenace představí dvě nové choreografieEgerháziho, první nazvanou Sounds and pictures a druhou Ztracené a znovu nalezené (Lost and found). Divadelníci označují obě díla jako světové premiéry.

"Lidé chodí do divadla, aby znovu nalezli náš ztracený duchovní rozměr, naší podstatu. Toto jim chceme v představení díky abstrakci a metafoře nabídnout," uvedl Egerházi.

Hudbu pro první část večera Sounds and pictures vytvořil Mario De Rose. Jeho orchestrální skladbu ozvláštní prvky elektronické hudby. "Chtěl jsem na základě dialogu s Attilou složit hudbu, která bude 'prostorová', jako byste se jí mohli dotknout. Z toho se zrodila myšlenka spojení elektronické hudby s orchestrem," uvedl skladatel.

Choreografii živě doprovodí orchestr Jihočeského divadla pod vedením dirigenta Jana Bubáka. Hudba k choreografii druhé části představení je dílem virtuosa Pavla Šporcla, který balet doprovodí živým vystoupením.

"Nikdy předtím jsem s baletem nespolupracoval. Při představení střídám dvoje housle. Ty svoje modré a druhé elektronické. Každé představení bude jiné. Z velké části se jedná o čirou improvizaci. Nechávám se inspirovat až strhávat baletními kolegy," uvedl Šporcl, pro nějž bude mít toto představení i osobní rozměr. "Navážu tím na padesátiletou kariéru mého tatínka, který ve zdejším orchestru večer co večer hrával," řekl Šporcl.

Pro Egerháziho jde o jedno z posledních představení na jihu Čech. V červnu příštího roku převezme vedení baletního souboru Jihočeského divadla Lukáš Slavický. Dosud je v angažmá Bavorského státního baletu v Mnichově jako první sólista. Změnu v rámci nové koncepce vedení prosadil ředitel divadla Lukáš Průdek.