"Přehlídka, která se kromě Prahy uskuteční v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové, v metropoli skončí 25. listopadu projekcí filmu Zbrusu nový zákon režiséra Jaka van Dormaela," řekla na dnešní tiskové konferenci v Praze dramaturgyně Anna Mitéranová z Francouzského institutu.

Tři předpremiérové tituly v Praze doprovodí jejich tvůrci. Režisér Xavier Beauvois uvede 20. listopadu ve Světozoru svůj film Cena slávy, jeho kolega Arnaud Desplechin představí o tři dny později v Lucerně svůj nejnovější počin Tři vzpomínky a Jean-Pierre Améris uvede 25. listopadu v Kině 35 Francouzského institutu komedii Rodina k pronájmu.

Výběr předpremiérových titulů nabídne tucet žánrově pestrých celovečerních filmů včetně snímků uvedených v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Nejmladší diváky program potěší slavným příběhem Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna. Českou premiéru bude mít 3. prosince.

Sekce Výběr české kritiky nabídne další francouzské novinky, které měly ohlas na mezinárodních festivalech. Utkají se o Cenu diváků TV5MONDE; společnost, která vítěze uvede do českých kin, získá finanční podporu v hodnotě 1500 eur (40.500 korun) na propagaci snímku. Ve výběru je například thriller Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedie Richarda Berryho Naše ženy, drama Zimní píseň Otara Iosselianiho, drama Zákon trhu Stéphana Brizého či snímek nazvaný Florida, ve kterém roli otce trpícího stařeckou demencí ztvárnil Jean Rochefort.

Ženským ikonám francouzské kinematografie je věnován cyklus ELLE(S), který je připomene v dnes už klasických dílech a přiblíží prolínání světa filmu a módy v dokumentu o historii tohoto časopisu. Ve snímcích z 60. a 70. let se objeví Brigitte Bardotová, Catherine Deneuveová, Jeanne Moreauová, Isabelle Huppertová, Fanny Ardantová a Anna Karinová.

V programu nebude chybět ani večer krátkometrážní tvorby. Sekci Filmové hity nabídne i film o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu v Cannes. Kolekce dokumentů Mythical Cinemas představí slavné kinopaláce světa. Jedním z nich je pražská Lucerna - projekt vznikl v režii Joëla Fargese v česko-francouzské koprodukci za účasti České televize. Festival doprovodí v Galerii Francouzského institutu výstava československých filmových plakátů k francouzským snímkům.

Festival vznikl s cílem posílit přítomnost francouzské kinematografie v českých kinech. Loni bylo uvedeno 29 premiér, ovšem jinak se promítalo na šest desítek titulů, které zhlédlo 584.000 lidí. Jde o pětiprocentní podíl na celkové návštěvnosti.

Více o programu je na adrese www.festivalff.cz.