Na pověstném červeném koberci před premiérou se objevily filmové hvězdy, včetně členů poroty. Z nich dlouze pózovala před fotografy například americká herečka Elizabeth Banksová. Svým fanouškům zamával americký herec Jake Gyllenhaal, který si zahrál v Everestu.

Největší pozornost soutěžní festival na ostrově Lido věnuje elitní kolekci 21 snímků, které mají šanci získat Zlatého lva, hlavní festivalovou cenu pro nejlepší film. V Benátkách se dále soutěží o režisérského Stříbrného lva, Velkou cenu poroty nebo Volpiho pohár pro nejlepšího herce a herečku.

Mezi soutěžními filmy bude i snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika. Film, který natočil Francouz Xavier Giannoli, je inspirován životem operní pěvkyně Florence Fosterové Jenkinsové. Snímek se loni natáčel mimo jiné v Praze, která tak suplovala Paříž.

Atraktivní podívanou slibuje také například americký film Dívka z Dánska, životopisné drama režiséra Toma Hoopera o dánském malíři Einaru Wegenerovi, prvním známém transsexuálovi.

O vítězi rozhodne osmičlenná porota, již povede mexický režisér Alfonso Cuarón.

Zlatého lva za celoživotní dílo si z města na laguně letos odveze francouzský režisér Bertrand Tavernier.

Benátský filmový festival byl založen v roce 1932 a spolu s přehlídkami v Cannes a Berlíně patří mezi tři nejprestižnější soutěžní filmové festivaly na světě.